perjantai 26. joulukuuta 2014

Meidän perheen joulu 2014



Vietämme joulua kotona. Aamulla laitetaan riisipuuro ja sekahedelmäkiisseli alulle. Ne syödään viimeistään Lumiukko-elokuvan alkaessa. Varsinaisen jouluaterian valmistelut teen ennen joulurauhan julistusta. Aattohartaus alkaa kirkossa klo 15. Sinne tulevat myös anoppi ja appi. Heidän kanssaan syömme jouluaterian ja vietämme rauhallista aattoiltaa.

Tämän vuoden menu on melko perinteinen. Lapset toivovat, että pöydässä on kaikki, mitä aiemminkin. Ja kreikkalaista salaattia Kreeta-syyslomamatkan muistoksi! Itse yritän etsiä jotain uuttakin. Ainakin uudet reseptit. Meillä porkkanalaatikko kuuluu juhlapöytään ympäri vuoden. Samoin karjalanpaistia syödään usein. Suurta herkkuani lanttulaatikkoa en sen sijaan halua koskaan muulloin kuin jouluna! Tänä vuonna en edes yrittänyt tehdä imellettyä perunalaatikkoa, vaan tyydyimme kaupan tädin tekemään. Onnistumisprosentti on ollut aika heikko...

Suurin ruokaongelma jouluna on se, ettei ikinä jaksa syödä niin paljon kuin haluaisi. Jälkiruokaan ja herkkuihin ei oikein viitsi jouluna panostaa. Suklaa ja siitä jalostetut ihanat herkut ovat niin ihania, mutta mihin vatsaan ne saa jouluna mahtumaan, kun on paljon muuta hyvää?

Suurkiitos Helmille hienoista kuvista <3


Menu 2014

Kinkku, sinappi
Karjalanpaisti
Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Perunalaatikko

Kylmäsavulohi
Saaristolaisleipää, smetanaa, mätiä, punasipulia ja tilliä

Kreikkalainen salaatti
Juusto-hedelmäsalaatti
Appelsiini-granaattiomenasalaatti
Rosolli

Ruisleipä
Mallasleipä 
Karjalanpiirakat 

Puolukkaparfait ja fudge



Karjalanpaisti
(Jouni Toivasen ohje Glorian ruoka ja viini -lehdessä 8/2013)

700 g karjalanpaistilihaa (mielellään luullista; minä en tämän uunin lämpöön sitä saanut, kun ei ole lihavalikoimat lähikaupassa aina sellaiset kuin toivoisi :(  )
3 sipulia
10 kokonaista mustapippuria
2 tl suolaa
1 l kylmää vettä

Laita lihat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda lihoja uunissa 300 asteessa 8 minuuttia, kunnes ne ovat ruskistuneet kauttaaltaan. Laita lihat uuninkestävään pataan. Kuori ja paloittele sipulit lohkoiksi. Lisää sipulit, suola ja pippurit pataan. Peitä ainekset runsaalla vedellä ja laita kuumalle liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, kuori vaahto pinnalta. Laita kansi päälle ja kattila 80-asteiseen uuniin 10 tunniksi. Minulla oli aamulla lämmitetyssä leivinuunissa 150 astetta iltakuuden jälkeen, jolloin laitoin padan uuniin. Sitten vaan odoteltiin ihanaa tuoksua! Puoli kahdeltatoista väsytti niin paljon, että oli pakko viedä paisti ulos jäähtymään. Uunissa oli vielä tuolloin 130 astetta. Liha oli todella mureaa. Liemi oli ihan kirkasta, toisin kuin yleensä laittaessani lihat suoraan kylmään veteen uuniin.


Porkkanalaatikko (Valio.fi)

1 kg kuorittuja porkkanoita
1 l täysmaitoa
2 dl puuroriisiä
1 kananmuna
0,5 dl tummaa siirappia
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria ja muskottipähkinää

Keitä porkkanat kypsiksi. Ota osa keitinliemestä talteen. Soseuta porkkanat. Keitä riisipuuro. Sekoita puuro ja porkkanasose keskenään. Lisää muut ainekset. Kaada seos yhteen tai kahteen voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Lisää pinnalle myös pari nokaretta voita. Paista 200 asteessa noin tunti.


Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko.

Lanttulaatikko
(Paavo Turtiaisen ohje Glorian ruoka ja viini -lehdestä 8/2010)

2 kg lanttuja
1 dl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
1 dl lanttujen keitinlientä
4 kananmunaa
2 dl tummaa siirappia
2 tl suolaa
1 tl inkivääriä
0,5 tl muskottipähkinää

Kuori ja lohko lantut. Keitä kypsiksi. Valuta lantut. Ota keitinvettä talteen. Soseuta lantut. Yhdistä korppujauhot, kerma ja keitinliemi. Anna niiden turvota puolisen tuntia. Lisää seos survoksen joukkoon. Vatkaa kananmunat, siirappi ja mausteet joukkoon. Kaada seos yhteen tai kahteen voideltuun uunivuokaan. Ripottele pinnalle vähän korppujauhoja ja muutama nokare voita. Kypsennä laatikkoa 175 asteessa noin 1 tunti.


Saaristolaisleipää, smetanaa, mätiä, punasipulia ja tilliä.

Kreikkalainen salaatti: jääsalaattia, kurkkua, tomaattia, fetajuustoa ja punasipulia.


Juusto-hedelmäsalaatti

2,5 dl makaronia
200 g tummia viinirypäleitä
1 kypsä mango
50 g parmesaanilastuja
kastike:
300 g turkkilaista jugurttia
1 dl majoneesia
suolaa, pippuria, sokeria

Keitä makaronit kypsiksi. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Pese ja puolita viinirypäleet. Paloittele mango. Murustele sekaan parmesaanilastuja. Sekoita salaatin kastike. Sekoita kaikki ainekset kulhoon.


Appelsiini-granaattiomenasalaatti
(Camilla Plumin mukaan)

4 isoa napa-appelsiinia
1 granaattiomenan siemenet
1 iso punasipuli

kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 tl karkeaa suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
2 rkl omenaviinietikkaa
koristeeksi:

persiljaa
tuoretta minttua


Kuori appelsiinit ja leikkaa viipaleiksi. Halkaise granaattiomena ja poista siemenet koputtelemalla niin, että valkoista maltoa ei tule mukaan. Leikkaa punasipulit renkaiksi. Lado laakealle vadille, lisää kastike ja koristele.

Rosolli


3 perunaa
3 punajuurta
3 porkkanaa
2 omenaa
2 maustekurkkua
1/2 punasipuli
kastike:
2 dl vatkattua kermaa
tilkka punajuuren keitinlientä
suolaa, pippuria, sokeria

Keitä perunat, punajuuret ja porkkanat. Anna jäähtyä. Kuori ja paloittele kuutioiksi. Kuutioi myös muut ainekset. Sekoita kastike.


Ruisleipä



Ruisleivän teko aiheutti jonkun verran lisää harmaita hiuksia. Keksin vasta viikonloppuna, että pitkästä aikaa haluan leipoa ruisleipää. Anopin kotoa saatu vanha juuri löytyi viimein arkkupakastimen pohjalta. Ainakaan viime talven aikana en ole kertaakaan leipää tehnyt.

Juuren herättely vähän jännitti. Puolitoista vuorokautta oli siihen aikaa. Välillä taikina kupli ihan mukavasti, mutta paistoaamuna ei yhtään. Tein silti taikinan, koska uunia oli jo alettu lämmittää sitä varten. Taikina ei näyttänyt kohoavankaan ollenkaan. Kun nostin taikinan ämpäristä pöydälle, se oli kuitenkin rakenteeltaan ja tuoksultaan ihan oikea! Ikinä ei ole ollut taikinan käsittely näin helppoakaan. Teen melko löysän taikinan, koska en jaksa sitä kauan käsin vaivata. Lopputuloksena saimme ihanan happaman ruisleivän tuoksun taloon, maultaan hyvää ja rakenteeltaan onnistunutta leipää! Taidanpa leipoa lähiaikoina uudestaan.

Ruisleivän ainekset: luomuruisjauhot, vesi, suola, juuri.


Puolukkaparfait ja valkosuklaafudge


Tämän ohjeen löysin Hellan ja viinilasin välissä -blogista. Jälkiruoka on Ravintola Murun jälkiruokalistalta. Vaihdoin mustaherukat puolukoihin enkä käyttänyt likööriä. En myöskään paseerannut marjoja, koska pidän siitä, että kuorista tulee epätasainen väri vaahtoon. Aivan ihana jälkiruoka! Tämä meni hyvin täyteen vatsaan jouluaterian päätteeksi. Fudge tosiaan on niin hyvää, että sitä tulee lusikoitua jääkaapista suoraan. Tästä annoksesta tein silikonivuoka-annoksia n. 20 kpl ja vähän jäi pakastamattakin.

2 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
1,75 dl sokeria
2 liivatelehteä
600 g puolukoita
4 dl kuohukermaa

Riko kananmunat lasikulhoon, lisää keltuaiset ja sokeri. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi. Laita lasikulho kattilan päälle vesihauteeseen. Vatkaa, kunnes vaahto on kuumaa. Älä lopeta vatkaamista hetkeksikään, kun kulho on vesihauteessa, ettei kananmuna kypsy kokkeliksi. Lisää liivatelehdet. Ota kulho pois vesihauteesta. Siirrä vaahto yleiskoneeseen ja vaahdota kovalla nopeudella niin kauan, että vaahto jäähtyy. Soseuta jäiset puolukat. Lisää ne varovasti vaahtoon. Laita kulho hetkeksi kylmään odottamaan, kunnes olet vatkannut kermavaahdon. Lisää kerma varovasti nostellen. Annostele silikonivuokiin ja pakasta n. vuorokausi. Nosta jäädykkeet ajoissa sulamaan. Tarjoa valkosuklaafudgen kanssa.

5 dl kuohukermaa
3,5 dl sokeria
1 vaniljatanko halkaistuna
2 tähtianista
100 g valkosuklaata

Kiehauta kerma, sokeri ja mausteet kattilassa. Keitä kermaa hiljaisella lämmöllä noin puolitoista tuntia, kunnes massa on paksuuntunut ja kinuskimainen. Ota kattila pois hellalta. Poista vaniljatanko ja tähtianikset. Sekoita valkosuklaa kuumaan massaan. Jäähdytä. Jääkaapissa fudgesta tulee kovaa. Sen saa uudelleen juoksevaksi lämmittämällä sitä esim. vesihauteessa.

Joulu-Viiru