Menu
Vihreä salaatti
Kirsikkatomaatit
Oliivit
Fetajuusto
Pastasalaatti
Perunasalaatti
Varhaisperunat
Savulohi
Paahtopaisti
Lihapullat
Falafelit
Tsatsiki
Paholaisenhillo
Karjalanpiirakat
Kreikkalainen hapanjuurileipä
Suppilovahveropiirakka
Pizza
Ylioppilaskakku
Mango-juustokakku
Pätkiskakku
Sitruuna-valkosuklaamutakakku
Ylioppilaspikkuleivät
Karkkia
Kahvia
Teetä
Limsaa
Kivennäisvettä
400 g gluteenitonta fusillipastaa
1/2 prk pestoa
500 g kirsikkatomaatteja
250 g mozzarellapalloja
1 ruukku basilikaa
1 ruukku rucolaa
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua
Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Jäähdytä. Puolita tomaatit ja mozzarellapallot. Sekoita ainekset kulhossa. Revi sekaan yrttejä. Lisää suolaa, mustapippuria ja sitruunamehua. Maistele, milloin on sopivasti makua.
Perunasalaatti
1,5 kg varhaisperunoita
1 pss retiisejä
1 ruukku rucolaa
1 ruukku basilikaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Harjaa perunat puhtaiksi. Lisää ne kiehuvaan veteen, ja keitä kypsiksi. Kaada vesi pois. Anna höyryn haihtua ja perunoiden jäähtyä. Paloittele perunat sopiviksi suupaloiksi. Siivuta retiisit. Sekoita ainekset kulhossa. Mausta ja maistele.
Paholaisenhillo
400 g kuorittuja tomaatteja tomaattikastikkeessa
2 suippopaprikaa
2 punaista chiliä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl oreganoa
2 rkl etikkaa
1/2 pkt hillo-marmeladisokeria
Laita tomaatit kattilaan. Silppua paprika ja chili. Lisää ne ja mausteet kattilaan. Keitä aineksia noin puoli tuntia. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Kaada hillo lasipurkkiin ja jäähdytä jääkaapissa.
400 g kuivattuja kikherneitä
suolaa
2 tl juustokuminaa
mustapippuria
3 salottisipulia
1/2 ruukkua korianteria
1/2 ruukkua lehtipersiljaa
1 tl leivinjauhetta
5 rkl maissitärkkelystä
3 kananmunaa
1 dl gluteenitonta korppujauhoa
Friteeraukseen: rypsiöljyä
Liota kikherneitä kylmässä vedessä vuorokausi. Kaada vesi pois. Laita kikherneet ja suolaa tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi massaksi. Lisää muut aineet. Sekoita koko seos tasaiseksi. Anna taikinan levätä pari tuntia jääkaapissa.
Kuumenna öljy kattilassa 180 asteeseen. Tee taikinasta palloja. Nosta ne varovasti muutama pallo kerrallaan kypsymään öljyyn pariksi minuutiksi, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Gluteeniton piirakkapohja:
200 g margariinia
1 tl suolaa
4 dl tummaa gluteenitonta jauhoa
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
0,5 kg sipulia
rypsiöljyä
1 dl kuivattuja suppilovahveroita
suolaa
mustapippuria
timjamia
100 g emmentaljuustoraastetta
3 dl ruokakermaa
Kuutioi huoneenlämpöinen margariini tehosekoittimen kulhoon. Lisää suola ja jauhot. Pyöräytä ainekset muruksi. Lisää kylmä vesi. Älä vaivaa taikinaa enää. Tee taikinapallo ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Viipaloi sipulit. Kuullota ne öljyssä pannulla. Hauduta sipulia miedolla lämmöllä vähintään puoli tuntia. Murenna kuivatut sienet sekaan. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla.
Painele taikina vuoan pohjalle. Lisää sieni-sipuliseos. Lisää päälle juustoraaste ja ruokakerma. Paista 175 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskea, noin 20 minuuttia.
Mango-juustokakku
Pohja:
250 g gluteenittomia kaurakeksejä
100 g margariinia
Täyte:
4 dl vispikermaa
500 g maitorahkaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (n. 500 g) Bonne-mangososetta
1,5 dl sokeria
11 liivatelehteä
0,5 dl sitruunamehua
Koristeluun:
tuoreita marjoja
sitruunamelissaa
macaroneja
Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata margariini ja lisää keksimuruun. Painele pohjamuru vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin. Leikkaa irtopohjavuoan reunuskalvot valmiiksi.
Tämä annos tehtiin suorakaiteen muotoiseen vuokaan 22 x 28 cm. Jos teet pyöreän kakun 26 cm vuokaan, pohjaan riittää 200 g keksejä ja 75 g margariinia. Täytteen määrän pysyessä samana kakusta tulee hieman korkeampi.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita rahka, tuorejuusto, mangosose ja sokeri tasaiseksi sähkövatkaimella. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Purista niistä vesi. Kiehauta sitruunamehu. Lisää liivatteeet. Vatkaa hieman jäähtynyt liivateseos rahkaseokseen ohuena nauhana. Lisää vatkattu kerma nuolijalla sekoittaen.
Asettele reunuskalvot irtopohjavuoan reunoille. Kaada seos pohjan päälle. Tasoita pinta. Laita kakkuun jääkaappiin jähmettymään noin 3 tunniksi tai yön yli. Koristele kakku tuoreilla marjoilla, sitruunamelissalla ja macaroneilla.
Ylioppilaskakku
Pohja:
3 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Riko kananmunat lasiin. Mittaa samanlaiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja kolmanteen lasiin yhtä paljon perunajauhoja. Sekoita perunajauhoihin leivinjauhe. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot sekaan varovasti nuolijalla. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halk. 24 cm). Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täyte:
raparperihilloa
4 dl vispikermaa
Creme patissiere:
1/2 vaniljatanko
2,5 dl maitoa
20 g maissitärkkelystä
50 g sokeria
3 keltuaista
20 g voita
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet veitsellä kattilaan. Kaada joukkoon maito. Lisää myös vaniljatanko. Kuumenna kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja anna maustua vielä hetki.
Sekoita maissitärkkelys ja sokeri. Lisää joukkoon keltuaiset ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada kuuma vaniljamaito seoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Vatkaa voimakkaasti koko ajan, kunnes kreemi saostuu. Älä anna kiehua.
Kaada kastike kattilasta kulhoon. Lisää voi ja anna jäähtyä. Peitä kreemi kelmulla ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Sekoita jääkaappikylmä creme patissiere kermavaahdon joukkoon. Leivät kakun päälle raparperihilloa ja vanilja-kermavaahtoa. Paina seuraava kakkukerros päälle. Kokoa kakku. Levitä kakun päälle ohut kerros kermaa. Anna jäähtyä jääkaapissa.
Kauli valkoinen sokerimassa tomusokerilla hunnutetun alustan päällä ohueksi levyksi. Nosta levy kakun päälle. Leikkaa ylimääräinen osa pois alustan reunaa vasten. Kauli mustasta sokerimassasta noin 3 cm leveä nauha. Paina nauha kiinni kakun alareunaan. Paina kullattu lyyra paikoilleen.
Sitruuna-valkosuklaamutakakku
200 g valkosuklaata
200g margariinia
4 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 kananmunaa
4 rkl sitruunamehua
5 dl gluteenitonta jauhoa
Sulata margariini kattilassa. Lisää rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljasokeri ja suola. Lisää kananmunat yksitellen. Lisää myös sitruunamehu. Sekoita lopuksi taikinaan jauhot. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin 12-15 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä tahmeaksi.
200 g margariinia
1,5 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Koristeluun: marmeladia, tummaa suklaata, koristerakeita
Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Pidä taikina jääkaapissa puoli tuntia. Kauli taikina levyksi jauhotetulla pöydällä. Ota taikinalevystä muotilla noin 4 cm kokoisia ympyröitä. Paista pikkuleipiä 175 asteessa noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sulata suklaa varovasti. Kasta puoleen pikkuleivistä lipat ja lisää koristerae. Laita lipattomille pikkuleiville hilloa ja paina lipallinen pikkuleipä päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti