Tein viime kesänä ensimmäistä kertaa voikreemikakun sveitsiläisestä marengista. Kakku on tekninen ja työläs, mutta juhlatarjottavana oikein hyvä, koska se kestää hyvin pöydällä oloa. Nyt kakku tehtiin syntymäpäiväksi, ja yön aikana se muuttui isänpäiväkakuksi. Arjen alettua kakusta oli vielä puolet jäljellä, mutta onneksi työpaikalla häviää kaikki makea hyvin nopeasti :) Reseptit ovat Annin uunista osittain muokattuja.
4 dl gluteenitonta jauhoa
4 dl sokeria
3 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
2 dl maitoa
0,75 dl rypsiöljyä
2 kananmunaa
2 dl kuumaa vettä
Sekoita jauhot, sokeri, kaakao, sooda ja suola isossa kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa maito, öljy ja kananmunat. Lisää nestemäinen seos jauhoseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää kuuma vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
Vuoraa irtopohjavuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Laita sopiva paperi pohjan ja reunuksen väliin. Leikkaa suorakaiteen muotoinen kaistale (tarvitset kaksi palaa) reunaa varten. Reunapaperi pysyy hyvin, kun laitat vähän öljyä vuoan reunukseen. Paista kakkua 175 asteessa noin 30-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla. Tarkkaa paistamisaikaa on vaikea sanoa.
Anna kakun jäähtyä vähän aikaa vuoassa, ja kumoa se sitten ritilälle jäähtymään. Leikkaa kakku kolmeen osaan.
200 g tummaa suklaata
1,5 rkl kaakaojauhetta
1,5 rkl kuumaa vettä
175 g voita
1 dl tomusokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Sulata suklaa. Varo kuumentamasta sitä liikaa. Anna jäähtyä. Sekoita kaakaojauhe ja kuuma vesi pienessä astiassa. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri kuohkeaksi (noin 5 minuuttia). Lisää jäähtynyt suklaasula (kädenlämpöisenä), kaakaojauheseos ja huoneenlämpöinen tuorejuusto. Aineiden tulee olla samanlämpöisiä, jotta tämä onnistuu. Vatkaa seos pehmeäksi ja kuohkeaksi. Kreemi kovettuu jääkaapissa.
Aseta kakkupohja tarjoilulautaselle. Laita irtopohjavuoan reunus ympärille. Laita reunuksen sisälle reunusnauha. Kaada suklaakreemi pohjan päälle ja tasoita pinta. Laita päälle toinen kakkupohja. Laita kakku kylmään.
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1,5 dl kuohukermaa
2 dl vadelmia
Vaahdota kuohukerma. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi toisessa kulhossa. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia). Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään. Soseuta vadelmat. Lisää vadelmasose tuorejuustoseokseen hyvin vatkaten. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten. Vatkaa sekaa kerma-vaniljavaahto. Mousse on tässä vaiheessa löysää.
Kaada mousse kakkuvuokaan. Aseta viimeinen pohjapala päälle. Laita kakku kylmään.
Sveitsiläinen marenki-voikreemi: https://www.anninuunissa.fi/kerroskakku-mustikkamousse/
150 g valkuaista
250 g sokeria
300 g voita (pieninä kuutioina)
punaista pastaväriä
Valmista sveitsiläinen marenki: Laita liedelle kattila, jossa kiehuu vähän vettä. Laita valkuaiset kulhoon, ja nosta kulho vesihauteen päälle. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes seoksen lämpötila on 60 astetta.
Siirrä marenki monitoimikoneeseen, ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 astetta) eli noin 5 minuuttia.
Vaihda monitoimikoneeseen lapavatkain. Lisää pehmennyt voi pieni pala (sormenpään kokoisina) kerrallaan koko ajan vatkaten. Jälleen lämpötilat ovat erittäin tärkeässä asemassa. Voi ei saa sulaa seokseen. Jatka vatkaamista, kunnes seos on tasainen (noin 5 minuuttia). Valmis kreemi on pehmeää ja sileää.
Jaa osa kreemistä pieniin kulhoihin. Lisää niihin elintarvikeväriä. Tee jokaisesta hiukan erivärinen.
Kuorruta kakku kreemillä. Parhaiten tasaisen pinnan saa, kun käyttää pyörivää alustaa ja leveää lastaa. Levitä ensin päälle ja reunoille kerros valkoista kreemiä. Tasoita pinta tasaiseksi. Laita sitten värjättyä kreemiä kakun reunalle niin, että alareunaan tulee tummin väri ja yläreunaan vaalein väri. Vedä lastalla tasaiseksi. Värien rajoista tulee liukuvia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti