sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Gateaux opera -kakku


Tämä kaunis ranskalainen oopperakakku tuli vastaan Masterchef Australiassa. Vähän yksinkertaistin reseptiä alkuperäisestä, esimerkiksi jättämällä pois kahviesanssin. Suklaaganachen teossa en ymmärtänyt englanninkielistä termiä ´refrigerate until set`, joten pidin sitä liian vähän aikaa jääkaapissa jähmettymässä. Olin tosi pettynyt lopputulokseen, ja laitoin kakun suoraan pakastimeen. Siellä se oli pari viikkoa muun perheen ihmetellessä, mitä tarkoitusta varten kakku on tehty. Suostuin viikonloppuna nostamaan sen iltapäiväkahvien aikaan pöytään. Kyllä tätä olisi kehdannut kuitenkin tarjota jouluna vieraille. Anteeksi vaan, Anna, kun jouduitte tyytymään pullaan :)


Kakkupohja:

4 kananmunaa
150 g tomusokeria
150 g mantelijauhetta
60 g vehnäjauhoja
45 g sulatettua margariinia
4 valkuaista
40 g sokeria


Kahvisiirappi:

2,5 dl vettä
250 g sokeria
4 rkl vahvaa kahvia


Voikreemi:

240 g sokeria
4 keltuaista
400 g pehmeää margariinia
4 rkl vahvaa kahvia


Suklaaganache:

400 g tummaa suklaata
3 dl kuohukermaa
30 g pehmeää margariinia


Kakkupohja: Siivilöi taikinan kuivat aineet ja sekoita ne. Vaahdota kokonaiset kananmunat. Kääntele kuivat aineet kananmunavaahdon sekaan. Lisää sulatettu margariini. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen. Kääntele valkuaisvaahto varovasti muun taikinan joukkoon. Levitä taikina kahdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 200 asteessa 5-8 minuuttia. Leikkaa reunat heti kuumana.

Kahvisiirappi: Keitä aineksia kattilassa noin 5 minuuttia. Sekoita, jotta sokeri sulaa. Anna jäähtyä.

Voikreemi: Sulata sokeri kattilassa vesitilkan kanssa. Sivele kattilan reunoja veteen kastetulla siveltimellä, jotta sokeri ei jämähdä kattilan seinämiin. Kuumenna sokeri 121 asteiseksi. Tällä välin vatkaa kananmunan keltuaiset yleiskoneessa vaaleaksi vaahdoksi. Kun sokeriliemi on valmis, lisää se ohuena nauhana keltuaisvaahtoon. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Lisää pehmeä margariini ja kahvi vähitellen. Sekoita, kunnes ainekset ovat hyvin sekaisin.

Ganache: Raasta suklaa ja paloittele margariini kulhoon. Kuumenna kerma ja kaada se kulhoon. Sekoita, kunnes suklaa ja margariini ovat sulaneet. Jäähdytä, kunnes seos jähmettyy hieman.

Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Sivele yksi pohjapala suklaalla. Käännä pala toisinpäin, ja sivele pintaan reilusti kahvisiirappia. Levitä sitten ohut, tasainen kerros voikreemiä. Paina päälle toinen pohjapala. Sivele pintaan kahvisiirappia ja suklaata. Toista nämä vaiheet kahden muun kerrosten osalta. Leikkaa reunat vielä varovasti. (Minulla tuo toinen reuna jäi vähän rumannäköiseksi. Kakku oli sen verran pehmeää, etten uskaltanut leikata siitä reilummin, ettei kakku muuten kärsi vahinkoa. Makuun ei vaikuttanut...) Levitä pintaan päällimmäiseksi vähän paksumpi kerros suklaaganachea. Anna kakun asettua jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti