lauantai 19. marraskuuta 2016

Isänpäivälounaaksi toiveruokaa: sianlihakastiketta

Sitä saa, mitä tilaa. Lasteni isän toiveena oli sianlihakastike ja perunat. Tämä Tiede-lehden resepti Kemistin keittiöstä (Tiede 5/2009) on ollut meillä seitsemän vuotta käytössä. Aikaisemmin en ole sitä tänne sähköiseen reseptikirjaani siirtänyt, koska tämähän ei ole mitenkään kuvauksellinen ja kaunis ruoka. Nytkin kuvasin mieluummin sen ihanassa Sarpanevan padassa kuin perunoiden kanssa lautasella. Hyvää on. Tämä resepti muutti käsitykseni läskisoosista. Läski sulatetaan kokonaan lihasta ja sulasta rasvasta tehdään roux-kastike.


1 kg sian kylkeä
merisuolaa
2 laakerinlehteä
8 maustepippuria
100 g sipulia
1 dl vehnäjauhoja

Ripottele merisuolaa lihan päälle. Kääri liha voipaperiin ja laita yöksi jääkaappiin suolautumaan. Siivuta liha. Paista lihasuikaleita pienissä erissä kuumalla pannulla, kunnes rasva sulaa kokonaan ja lihat ovat kunnolla ruskistuneet. Siirrä paistetut lihat pataan. Siivilöi rasva toiseen astiaan. Huuhtele pannusta lihan maku, ja kaada huuhdeliemi pataan lihojen päälle niin, että liha peittyy. Lisää mausteet maustepussissa. Hauduta lihaa 1,5-2 tuntia.

Tee roux: Kuori sipuli. Kuutioi sipuli 3 mm:n kuutioiksi. Paista rasva ja jauhot tummaksi. Siirrä pannu sivuun ja pysäytä ruskistuminen lisäämällä sipulit. Poista maustepussi ja suurusta roux´lla. Hauduta vielä 1 tunti.

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja hunajajuuresten kanssa.


Hunajajuurekset:

3 porkkanaa
1 lanttu
2 palsternakkaa
rypsiöljyä
2 rkl hunajaa
suolaa
rosmariinia

Kuori ja paloittele juurekset. Kuumenna öljy pannussa. Paista juurekset kypsiksi. Mausta hunajalla, suolalla ja rosmariinilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti