lauantai 11. helmikuuta 2017

Burgundin pataa Helinä-keijun tapaan

Suosikkiohjeeni Burgundin pataan on kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet, jonka ostin nähtyäni ensimmäisen kerran ihanan ruokaelokuvan Julie&Julia. Olen yksinkertaistanut ohjetta jo aikaisemminkin, mutta nyt en muistanut ostaa edes pekonia ja herkkusieniä, joten jotain muuta piti keksiä. Katse osui ylähyllylle, jossa oli kuivattuja suppilovahveroita. Tiesin, että ne eivät innosta kaikkia ruokailijoita. Laitoin sienet siis mortteliin ja jauhoin. Aivan mahtava sienen umami siis kastikkeeseen eikä kukaan kysynyt, että onko tässä sieniä! Joku voi nyt sanoa, että tämä ei ole Bouef bourguignon, mutta eipä haittaa.


800 g naudan palapaistia
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
2 isoa sipulia
3 porkkanaa
pannun huuhdeliemi
punaviiniä
laakerinlehti
2 rkl timjamia
maustepippuria
2 rkl tomaattipyreetä
kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl vettä


Kuumenna öljy pannulla. Paista palapaistikuutioihin hyvä väri pienissä erissä. Laita lihat pataan. Rouhi päälle suolaa ja pippuria. Huuhtele välillä pannua vedellä. Anna veden kiehahtaa, kaavi pohjasta ja reunoista maut mukaan ja kaada lihojen päälle. Kuumenna öljy. Paista pannulla myös sipuli- ja porkkanaviipaleet, ja lisää ne pataan. Kaada pannulle punaviiniä. Minulla oli pullon pohjalla pari desiä, mutta enemmänkin voi käyttää. Kaavi lastalla pannulta maut talteen ja kaada viini lihojen päälle. Murenna sekaan laakerinlehti, lisää timjamia ja pari maustepippuria sekä tomaattipyree. Hienonna sekaan myös sienet. Kaada lisää vettä, jos tarvitaan niin, että lihat peittyvät. Kypsennä lihat kypsiksi kannen alla, vähintään 2 tuntia. Suurusta kastike: sekoita vehnäjauhot kylmään veteen ja kaada kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Tarjoa perunoiden tai riisin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti