Pohja:
3 kananmunaa
2,5 dl tomusokeria
170 g mantelijauhoja
3 valkuaista
3,5 rkl sokeria
0,8 dl perunajauhoja
50 g margariinia
Raparperipyree:
500 g raparperia paloina
0,8 dl sokeria
Raparperimousse:
1,5 dl raparperipyreetä
2 rkl sokeria
5 liivatetta
5 dl vispikermaa
Mansikkahyytelö:
4 dl mansikkasosetta (soseutettu kohmeisista pakastemansikoista)
0,8 dl sokeria
4 liivatetta
Mansikkarahkamousse:
2 dl mansikkarahkaa
5 dl vispikermaa
0,5 dl mansikkamehua
5 liivatetta
Koristeluun:
mansikoita, mustikoita, vadelmia, sitruunamelissaa, marenkia
Marenki:
1 valkuainen
0,5 dl sokeria
Pohja:
Sulata ja jäähdytä margariini.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kuohkeaa ja kovaa.
Vatkaa kananmunat, tomusokeri ja mantelijauhot vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto vähitellen lastalla nostellen. Lisää myös perunajauhot ja sula margariini varovasti käännellen.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille. Levitä sen verran, että taikinasta voi valmiina leikata halk. 26 cm ympyrän. (Voit piirtää ympyrän leivinpaperin nurjalle puolelle.) Paista levyä 200 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes kakku on kypsää ja saanut vähän väriä. Jäähdytä. Leikkaa kakkupohjasta ympyrämuotilla 26 cm ympyrä ja laita kakkurenkaaseen. Laita renkaan sisäpuolelle kalvonauhaa, jotta saat reunasta siistin.
Raparperipyree:
Levitä raparperipalat pellille. Sekoita niihin sokeri. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna raparperin jäähtyä vähän. Kaada sitten raparperit sokeriliemineen kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi.
Raparperimousse:
Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna raparperipyree kattilassa. Lisää puristetut liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet kunnolla ja seos jäähtyy. Lisää 1 dl kermavaahtoa vähän jäähtyneeseen raparperiseokseen. Sekoita hyvin. Sekoita sitten koko raparperiseos kermavaahtoon. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Levitä mousse kakkupohjan päälle. Tasoita ja jäähdytä jääkaapissa noin tunti tai pakastimessa 20 minuuttia, ennenkuin teet eteenpäin.
Mansikkahyytelö:
Sulata ja soseuta mansikat. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna pieni määrä mansikkasosetta kattilassa. Lisää puristetut liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet kunnolla. Lisää sitten loput soseesta. Sekoita hyvin. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Levitä hyytelö jähmettyneen raparperimoussen päälle. Tasoita ja jäähdytä jääkaapissa noin tunti tai pakastimessa 20 minuuttia, ennenkuin teet eteenpäin.
Mansikkarahkamousse:
Liota liivatteita kylmässä vedessä 5 minuuttia. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää mansikkarahka. Kuumenna mansikkamehu kattilassa. Lisää puristetut liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatteet ovat sulaneet kunnolla ja seos jäähtyy. Lisää 1 dl kermavaahtoa vähän jäähtyneeseen liivateseokseen. Sekoita hyvin. Sekoita sitten koko liivateseos kermavaahtoon. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Levitä mousse kakkupohjan päälle. Tasoita ja jäähdytä jääkaapissa mieluiten yön yli. Koristele kakku ennen tarjoilua.
Marenki:
Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kuohkeaa ja kovaa. Laita puolet vaahdosta pursotinpussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä. Tee pieniä marenkeja ja marenkitankoja pellille leivinpaperin päälle. Värjää loput vaahdosta pastavärillä ja tee samoin. Kuivata marengit varovasti uunissa noin 70 asteessa uunin luukku raollaan noin puoli tuntia. Tarkkaile, ettei uunin lämpö ole liian lämmin. Marenkeihin ei saisi tulla väriä pintaan. Laita sitten virta pois. Jätä luukku raolleen, ja anna marenkien kuivua vaikka yön yli. Marenkitankoja voi murustella kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti