sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Mango-mustikkamoussekakku

 

Sain idean tähän äidin syntymäpäiväkakkuun Glorian ruoka ja viini -lehdestä (resepti täällä). Tämä kakku poikkeaa reippaasti alkuperäisestä. Tein täytteiksi mousset. Mango ja mustikka sopivat tosi hyvin yhteen. Tämä mango oli hieman raaka, joten raaste oli lähinnä juustoraastetta muistuttavaa. Lisäsin mousseen vähän mangososetta väriä antamaan, mutta silti se ei poikkileikkauskuvassa juurikaan erotu kakkupohjasta. Tämä on herkullinen kakku!


Kakkupohja:

3 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Ota kolme samanlaista lasia. Riko kananmunat yhteen lasiin. Mittaa toiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja kolmanteen yhtä paljon perunajauhoja. Sekoita perunajauhoihin leivinjauhe.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos varovasti käännellen. Vuoraa kakkuvuoka (halk. 18 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa 175 asteessa kunnes taikina ei tartu puutikkuun. Anna jäähtyä. Kumoa kakku jäähtyneenä ja leikkaa kolmeen osaan.


Mangomousse:

1 kypsä mango
1 lime
sokeria
1 dl mangososetta
2 dl kuohukermaa
125 g maitorahkaa
4 liivatetta


Mustikkamousse:

2 dl pakastemustikoita
2 dl kuohukermaa
125 g maitorahkaa
4 liivatetta
sokeria


Kuori mango, ja raasta se karkeaksi raasteeksi kulhoon. Purista sekaan limen mehu. Lisää pari lusikallista sokeria. Anna raasteen maustua.

Sulata mustikoita vähän, mutta ei vetiseksi asti. 

Voit vatkata kerralla molempiin mousseihin tulevat kuohukermat. Lisää maitorahka kermaan. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Liota pehmenneet liivatelehdet 1/2 dl kiehuvaa vettä. Sekoita tasaiseksi. Lisää liivateseos hieman jäähtyneenä kerma-rahkaseokseen hyvin vatkaten. Ota toiseen kulhoon puolet seoksesta, ja lisää siihen mangoraaste ja -sose. Maista. Lisää sokeria maun mukaan. Lisää toiseen kulhoon mustikat. Sekoita niin, että mustikat värjäävät seoksen kauniisti, mutta marjat jäävät osittain kokonaisiksi.

Laita irtopohjaisen vuoan (halk. 18 cm) pohjalle sopivaksi leikattu leivinpaperi. Laita reunakalvo. Laita vuoan pohjalle kakkupohja. Kaada päälle mustikkamousse. Paina päälle keskimmäinen kakkupohja. Lisää mangomousse ja viimeinen pohja. Peitä kakku ja laita kylmään yöksi.


Sveitsiläinen marenki-voikreemi:

100 g kananmunan valkuaisia
180 g sokeria
200 g voita

Valmista sveitsiläinen marenki: Laita liedelle kattila, jossa kiehuu vähän vettä. Laita valkuaiset kulhoon, ja nosta kulho vesihauteen päälle. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes seoksen lämpötila on 60 astetta.

Siirrä marenki monitoimikoneeseen, ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 astetta) eli noin 5 minuuttia.

Vaihda monitoimikoneeseen lapavatkain. Lisää pehmennyt voi pieni pala (sormenpään kokoisina) kerrallaan koko ajan vatkaten. Jälleen lämpötilat ovat erittäin tärkeässä asemassa. Voi ei saa sulaa seokseen. Jatka vatkaamista, kunnes seos on tasainen (noin 5 minuuttia). Valmis kreemi on pehmeää ja sileää. Lisää kreemiin elintarvikeväriä saadaksesi sopivan värisen kuorrutteen kakulle.

Kuorruta kakku kreemillä. Parhaiten tasaisen pinnan saa, kun käyttää pyörivää alustaa ja leveää lastaa.

Koristele kakku esim. pensasmustikoita, marengilla ja kakunkoristeilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti