Sitruunakakkupohja (Sugar Heron ohjeesta mukaeltu ja tehty gluteenittomana):1 luomusitruunan kuori
260 g sokeria
70 g margariinia
1 dl rypsiöljyä
2 kananmuna
1 tl vaniljajauhetta
240 g gluteenittomia jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 dl vettä
Pese sitruuna hyvin. Raasta kuori ohueksi raasteeksi. Sekoita kulhossa sitruunankuoriraaste ja sokeri sormilla niin, että kosteus tarttuu sokeriin. Lisää margariini ja öljy. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää kananmuna taikinaan ja vatkaa hyvin. Sekoita vaniljajauhe ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan vähitellen vuorotellen kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
Vuoraa kakkuvuoka (halk. 20 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Jäähdytä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan.
Sitruunamousse: (ohje täältä)
3 dl kuohukermaa
200 g turkkilaista jugurttia
1 luomusitruunan kuori
1 dl sitruunamehua
5 liivatelehteä
0,5 dl sokeria
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää jugurtti ja sitruunankuoriraaste. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi. Kiehauta sitruunamehu. Sekoita mukaan puristetut liivatteet. Lisää liivateseos kermaan voimakkaasti vatkaten.
Laita irtopohjavuoan (halk. 20 cm) pohjalle leivinpaperi ja reunoille kalvo. Laita kakkupohja alimmaiseksi. Lisää puolet moussesta. Laita keskimmäinen osa vuokaan ja loput moussesta päälle. Laita päällimmäiseksi ylin kakkupohja. Peitä kakku anna jähmettyä kylmässä vähintään 3 tuntia.
Sveitsiläinen marenki-voikreemi:
100 g kananmunan valkuaisia
180 g sokeria
200 g voita
Valmista sveitsiläinen marenki: Laita liedelle kattila, jossa kiehuu vähän vettä. Laita valkuaiset kulhoon, ja nosta kulho vesihauteen päälle. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes seoksen lämpötila on 60 astetta.
Siirrä marenki monitoimikoneeseen, ja jatka vatkaamista, kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 astetta) eli noin 5 minuuttia.
Vaihda monitoimikoneeseen lapavatkain. Lisää pehmennyt voi pieni pala (sormenpään kokoisina) kerrallaan koko ajan vatkaten. Jälleen lämpötilat ovat erittäin tärkeässä asemassa. Voi ei saa sulaa seokseen. Jatka vatkaamista, kunnes seos on tasainen (noin 5 minuuttia). Valmis kreemi on pehmeää ja sileää. Lisää kreemiin elintarvikeväriä saadaksesi sopivan värisen kuorrutteen kakulle.
Kuorruta kakku kreemillä. Parhaiten tasaisen pinnan saa, kun käyttää pyörivää alustaa ja leveää lastaa.
Koristele kakku esim. pensasmustikoilla, vadelmilla, marengilla ja kakunkoristeilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti