Jouluaatto 2015
Lounaalla riisipuuroa ja sekahedelmäkiisseliä. |
Joulupäivällinen kirkon jälkeen:
Joulukinkku
Karjalanpaisti
Perunalaatikko
Porkkanalaatikko
Lanttulaatikko
Bataattilaatikko
Kreikkalainen salaatti
Juusto-pastasalaatti
Rosolli
Sienisalaatti
Lohimousse
Limemarinoitu siika
Mätismetana
Isoäidin kurkut
Ruisleipää, siemenleipää, karjalanpiirakoita
Kreikkalainen salaatti: jäävuorisalaattia, kurkkua, tomaattia, oliiveja, punasipulia ja fetajuustoa. |
Juusto-pastasalaatti: simpukkapastaa, viinirypäleitä, omenaa, mangoa, persiljaa, cheddar-juustoa, creme fraichea, turkkilaista jugurttia, sinappia, suolaa, sokeria. |
Rosolli: punajuurta, perunaa, porkkanaa, omenaa, suolakurkkua. |
Sienisalaatti, lohimousse, limettisiika, mätismetanaa, mummon kurkkuja. |
muutama ryöpätty ja pakastettu karvarousku
kuohukermaa
maitorahkaa
suolaa
Kuutioi sienet pieneksi silpuksi. Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi. Sekoita ainekset keskenään.
Lohimousse (alkuperäinen resepti HS Ruoka -sivulta, jonkun verran oiottu tässä)
kylmäsavustettua lohta
1/4 punasipulia
1 prk creme fraichea
1/2 prk maitorahkaa
sokeria, suolaa
tilliä
Kuutioi lohi pieneksi. Silppua sipuli. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua ja jähmettyä jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoamista.
Limettisiikaa (HS Ruoka)
1 siikafilee
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl sokeria
Marinadi:
1/2 limen kuori ja mehu
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 rkl hunajaa
1/4 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
Siisti siikafilee. Leikkaa pois rasvainen vatsareunus ja nypi ruodot. Ripottele suola ja sokeria kalafileen päälle. Kääri kala tiiviiksi paketiksi tuorekelmun ja leivinpaperin avulla. Jätä kala graavautumaan yön yli.
Leikkaa siiasta ensin ohuita viipaleita ja kuutioi sitten viipaleet pieniksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää kalakuutiot. Nosta kylmään ja anna marinoitua vähintään 6 tuntia.
Mummon kurkut (HS Ruoka)
1/2 tuorekurkku
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl hienonnettua tilliä
Viipaloi kurkku pitkittäin juustohöylällä. Sekoita kurkkuviipaleiden joukkoon muut ainekset. Laita kansi päälle ja ravista vähän. Anna maustua kylmässä vähintään tunnin ajan.
Peruna-, lanttu-, porkkana- ja bataattilaatikkoa. Näistä kiitos muulle perheelle :) Minä seurasin touhua flunssan kourissa sohvalta. |
Imellettyä perunalaatikkoa olen nyt kokeillut sen 20 kertaa varmaan enkä ymmärrä, miksei se imelly. Kuvassa on sitten kaupan tädin tekemää.
Lanttulaatikko (valio.fi)
1,5 kg lanttua
4 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 dl siirappia
3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/2 tl inkivääriä
1 mm muskottipähkinää
1/2 mm neilikkaa
Kuori ja kuutioi lanttu. Keitä lanttu kypsäksi. Soseuta. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Ripota pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteessa 1,5 tuntia.
Porkkanalaatikko (valio.fi)
1 kg porkkanoita
5 dl vettä
1 tl suolaa
1,5 dl puuroriisiä
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1/4 tl muskottipähkinää
1/4 tl valkopippuria
Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat melkein kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja keitä riisit siinä. Soseuta porkkanat. Lisää soseeseen muut aineet. Kaada seos 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 200 asteessa 45 minuuttia.
Bataattilaatikko (kotikokki.net)
1,5 kg bataatteja
3 dl ruokakermaa
2,5 rkl tummia korppujauhoja
1 kananmuna
0,5 dl siirappia
100 g margariinia
1 tl suolaa
ripaus kanelia
0,5 tl raastettua muskottipähkinää
Kuori ja paloittele bataatit. Keitä ne niukassa suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Anna korppujauhojen turvota kermassa. Sekoita siirappi kermaan. Kaada bataattien keitinvesi pois. Soseuta bataatit. Lisää muut ainekset. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa 1,5 tuntia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti