keskiviikko 5. elokuuta 2020

Gluteenittomat karjalanpiirakat

Juureni ovat kokonaan Karjalassa, joten kutsun näitä karjalanpiirakoiksi, vaikka näissä ei olekaan ruisjauhoja. Olen iloisesti yllättynyt, miten hyviä piirakoista saa tattarijauhoillakin. Ohje on Marttojen sivulta. Tästä annoksesta sain 63 piirakkaa. Puuroa tein tarkoituksella reilusti, koska se kelpaa sellaisenaankin. Muu perhe ihmetteli, miksen voisi tehdä piirakoita joka päivä, koska ne ovat niin hyviä juuri uunista otettuina. Niinpä.


Kuoritaikina:

4 dl kylmää vettä
4 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
4 tl psylliumia
6 dl tattarijauhoja


Riisitäyte:

4 dl vettä
4 dl riisiä
2 l maitoa
suolaa


Voiteluun: 

voita


Teen puuron edellisenä iltana, jotta se ehtii jäähtyä hyvin. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito. Anna puuron kiehua noin 40 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Hämmennä ahkerasti, jotta maito ei pala pohjaan. Anna puuron jäähtyä jääkaapissa.

Tee kuoritaikina. Lisää kylmään veteen psyllium, suola ja rypsiöljy. Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot, ja sekoita taikina tasaiseksi ja kiinteäksi. Levitä jauhoja leivinalustalle. Kauli taikinasta piirakkapulikalla n. 3 mm paksu levy. Ota levystä juomalasin avulla pyöreitä paloja. Kauli paloista pulikalla hieman soikeita kakkaroita. Pinoa kakkarat laittamalla väliin jauhoja. Peitä kakkarat muovikelmulla, jotta ne eivät kuivu.

Ota yksi kakkara. Levitä päälle ruokalusikallinen riisipuuroa niin, että reunoille jää noin 2 cm puurotonta osaa. Rypytä piirakan reunat peukalon ja etusormen avulla. Laita piirakat jauhotetulle pellille vierekkäin. Paista piirakoita uunissa 275-300 asteessa noin 15 minuuttia.

Sulata voi kulhossa. Lisää vähän vettä. Voitele piirakat kuumina voi-vesi-seoksella. Lado piirakat kulhoon päällekkäin. Laita päälle voipaperia ja leivinliina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti