lauantai 20. lokakuuta 2018

Moussaka

Syyslomalla kävimme kuopiolaisessa ravintola Kreetassa, jossa tarjottiin erinomaista kreikkalaista kotiruokaa. Moussakaa olen syönyt ensimmäisen kerran Ateenassa syksyllä 1993. Pidän enemmän perunaversiosta. Tänään kotona tein tällaisen moussakan.

1,5 kg perunoita
oliiviöljyä
suolaa

Jauhelihakastike:

800 g naudan jauhelihaa
2 sipulia
1 rkl yrttiseosta (oreganoa, timjamia, basilikaa, rosmariinia, kirveliä ja minttua)
suolaa
laakerinlehti
3 rkl tomaattipyreetä
3 dl tomaattimurskaa
3 tl kasvisliemijauhetta
5 dl vettä

Valkokastike:

50 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
7 dl maitoa
jauhettua muskottipähkinää
suolaa
2 kananmunaa
200 g juustoraastetta


Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi esim. mandoliinin avulla.

Ruskista jauheliha hyvin. Kuori ja viipaloi sipulit. Lisää sipulit lihan sekaan ja anna hautua hyvin. Mausta seos. Lisää tomaattipyree ja -murska, kasvisliemijauhe ja vesi. Hauduta kastiketta kannen alla 30 minuuttia. Poista laakerinlehti.

Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää maito vähitellen voimakkaasti sekoittaen. Kuumenna kastiketta, kunnes se kiehuu. Mausta. Nosta kastikekattila pois liedeltä. Lisää kananmunat hyvin vatkaten ja lopuksi juustoraaste.

Öljyä uunivuoka. Asettele vuokaan vuorotellen viipaloituja perunoita ja jauhelihakastiketta. Ripottele perunaviipaleiden päälle vähän suolaa. Kaada lopuksi päälle valkokastike. Siirtele vuoan pohjalle ulottuvalla lusikalla kastiketta varovasti alaspäin. Paista uunissa 180 asteessa kypsäksi, n. 1,5 - 2 tuntia. (Minä paistoin leivinuunissa 4 tuntia lämpötilassa 160-180 astetta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti