maanantai 11. heinäkuuta 2022

Synttärietkot - salaattibuffet


Vietimme lauantaina 50v + 50v -synttärietkojamme. Sukulaisia ja ystäviä oli paikalla noin 90. Tämä on noin kaksi kertaa enemmän kuin aiemmin järjestämissäni juhlissa. Oli vaikeaa arvioida, minkä verran ruokaa tarvitaan. Kaikki riitti, ja ylikin jäi. Ruoka oli tällä kertaa kokonaan kasvisruokaa.


Menu

Varhaiskaali-nuudelisalaatti
Linssi-fattoushsalaatti
Vihreä salaatti, kurkku, tomaatti
Rosmariiniperunat
Feta-perunasalaatti

Hapanjuurileipä
Ruisreissarit
Gluteenittomat sämpylät
Hernehummus




Varhaiskaali-nuudelisalaatti (alkuperäinen ohje x 10 eli 60:lle; tätä jäi todella reilusti yli)

2 kg gluteenittomia nuudeleita
300 g seesaminsiemeniä
4 kg varhaiskaalia
2 kg porkkanoita
5 punaista mietoa chiliä
300 g suolapähkinöitä
5 ruukkua tuoretta korianteria

Kastike:

10 rkl riisiviinietikkaa
20 rkl hunajaa
15 rkl rypsiöljyä
10 rkl seesamiöljyä
15 rkl limemehua
10 rkl gluteenitonta soijakastiketta
suolaa

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nuudelit kylmässä vedessä. Valuta hyvin. Mittaa seesaminsiemenet kuumalle, kuivalle paistinpannulle, ja paahda niitä pari minuuttia. Anna siementen jäähtyä.

Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi noin 5 cm suikaleiksi. Laita kaali suureen kulhoon. Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi paloiksi. Halkaise chili, poista siemenet ja kanta. Hienonna chili.

Rouhi suolapähkinöitä. Hienonna korianterin lehdet.

Sekoita jäähtyneet seesaminsiemenet, kasvikset, chili, suolapähkinät ja korianteri kaalin joukkoon, samoin kylmät nuudelit.

Yhdistä kastikkeen ainekset kulhossa. Kaada kastike salaatin joukkoon.




Linssi-fattoushsalaatti (alkuperäinen ohje x 10; tätä oli sopiva määrä)

10 pkt punaisia linssejä
10 rs kirsikkatomaatteja
5 nippua retiisejä
5 nippua kevätsipulia
5 ruukkua tuoretta minttua
5 ruukkua tuoretta persiljaa
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria

Kastike:

sitruunamehua
oliiviöljyä
sokeria
suolaa

Sekoita kastikkeen ainekset.

Valuta linssit. Pilko tomaatit ja retiisit. Leikkaa sipulit suikaleiksi ja hienonna yrtit. Yhdistä ainekset kulhossa. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita.




Rosmariiniperunat

5 kg varhaisperunoita
oliiviöljyä
suolaa
rosmariinia

Pese perunat kuorineen. Puolita perunat ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lisää oliiviöljyä, suolaa ja rosmariinia. Paahda perunat kypsiksi uunissa 200 asteessa.




Feta-perunasalaatti

5 kg varhaisperunoita
oliiviöljyä
suolaa
tilliä
fetajuustoa

Paloittele perunat puoliksi tai neljään osaan. Keitä perunat kypsiksi. Valuta perunat ja anna jäähtyä hetki. Mausta suolalla ja lorauta sekaan öljyä. Silppua tilli ja sekoita se perunoihin. Murustele sekaan fetajuusto.




Ruisreissarit

ruisjauhoja
ruishapanjuurta
vettä 
suolaa




Kreikkalainen hapanjuurileipä

vehnäjauhoja
vehnähapanjuurta
vettä
oliiviöljyä
hunajaa
suolaa




Gluteenittomat kaurasämpylät Myllärin jauhopussin ohjeen mukaan.




Hernehummus (ohje Annin uunista)

400 g pakasteherneitä
1 prk esikeitettyjä kikherneitä
6 rkl sitruunamehua
1 ruukku hienonnettua minttua
5 rkl oliiviöljyä
4 rkl seesaminsiemeniä
suolaa
mustapippuria

Sulata herneet. Valuta. Valuta ja huuhtele myös kikherneet. Mittaa ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti