lauantai 4. heinäkuuta 2020

Vadelma-mustikkakakku

Kummityttö toivoi syntymäpäiväkseen myös vadelma-mustikkakakkua. Annin uunissa -blogista löytyi hyvä moussen ohje.


Pohja:

2 rkl sulatettua voita
2 dl sokeria
100 g mantelijauhetta
1,5 dl perunajauhoja
3 kananmunaa
2 valkuaista
2 rkl sokeria


Mustikkamousse:

50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta 
2 dl kuohukermaa
200 g pakastemustikoita


Vadelmamousse:

50 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatetta 
2 dl kuohukermaa
200 g pakastevadelmia


Valkosuklaaganache:

140 g valkosuklaata
1 dl kermaa


Koristeeksi:

esim. tuoreita vadelmia ja mustikoita, kuivattua vadelmarouhetta ja hopeapalloja


Tee ensin pohja. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muodosta kuoppa kuivien aineiden keskelle, riko munat kuoppaan ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon loppuvaiheessa sokeri (2 rkl). Nostele valkuaisvaahto toisen seoksen joukkoon. Lisää jäähtynyt voisula. Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi. Paista uunissa 210 asteessa noin 20 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä ja pese vuoka. Laita vuoan pohjalle puhdas paperi ja reunusmuovinauha reunoille. Aseta kakkupohja vuokaan.

Voit vaahdottaa kerralla molempiin mousseihin tulevat vaahdot ja jakaa sitten kahteen kulhoon. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa vaniljakastike vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri kulhossa. 

Sulata mustikat ja soseuta ne. Laita mustikkamoussen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Lisää soseutetut marjat tuorejuustoon. (Jos vatkasit molempiin mousseihin tulevat tuorejuustot samassa kulhossa, nyt on aika ottaa siitä puolet tähän.) Liota puristetut liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana mustikka-tuorejuustoseokseen. Lisää vaniljavaahto ja vatkattu kerma varovasti käännellen. Kaada mousse kakkupohjan päälle ja tasoita pinta. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa sen aikaa, kun teet vadelmamoussen.

Sulata vadelmat ja soseuta ne. Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, kuumenna niitä kattilassa 5 minuuttia ja anna jäähtyä. Laita vadelmamoussen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Lisää soseutetut marjat tuorejuustoon. Liota puristetut liivatelehdet tilkkaan kiehuvaa vettä. Sekoita liivateseos ohuena nauhana vadelma-tuorejuustoseokseen. Lisää vaniljavaahto ja vatkattu kerma varovasti käännellen. Kaada mousse mustikkamoussen päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin.

Tee ganache kakun päälle: rouhi suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja kaada suklaan päälle. Sekoita tasaiseksi. Kaada ganache kakun päälle. Ganachen kuuluu olla juoksevaa, mutta ei liian löysää. Lisää siis kerma vähitellen. Meidän kakussamme ganache oli liian löysää, joten se imeytyi kakun pintaan. Hyvältä maistui silti!

Koristele kakku esimerkiksi tuoreilla marjoilla, kuivatulla vadelmarouheella ja hopeapalloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti