maanantai 6. huhtikuuta 2015

Pääsiäinen. Osa II

Maanantai oli ainoa päivä tämän pääsiäisen aikana, kun oli hetken koko perhe koolla. Lammasta siis pöytään, ennenkuin laitettiin neiti abiturientti matkalle. Lammas sinänsä on tässä talossa eksoottista ruokaa. Olemme totutelleet sen makuun vasta viime vuosina eikä aina kovin hyvällä menestyksellä. Vähät siis välitän ohjeesta tarjota lihaa punaisena. Mielestäni tämä karitsan paahtopaisti on todella hyvää ja mehevää näin "yli" kypsennettynäkin.
Toinen pääsiäispäivä


Täytetty karitsan paahtopaisti, punaviinikastike, maa-artisokka-perunapyree ja rosmariiniporkkanat.

Kahvi, tee ja jugurtti-pannacotta punaherukkahillokkeen kera.

Täytetty karitsan paahtopaisti

5 karitsan paahtopaistia (löysin luomulihaa, paketti painoi 850 g)
öljyä paistamiseen
1/2 sipuli
2 rkl aurinkokuivattuja tomaattisuikaleita öljyssä
100g yrttimaustettua vuohenjuustoa
timjamia, rosmariinia

Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Tee täyte: Silppua sipuli pieniksi kuutioiksi. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit ja yrtit. Sekoita kulhossa kaikki ainekset. Tee viilto lihaan. Täytä tasku täytteellä. Sulje aukko cocktailtikulla. Ruskista lihan pinta nopeasti kuumalla pannulla öljyssä. Suolaa pinta hyvin. Nosta paistit uunivuokaan ja kypsennä haluamaasi kypsyyteen. Minä paistoin läpikypsäksi 200 asteessa noin 20 minuuttia. Peitä lihat foliolla ja anna levätä noin puoli tuntia.


Punaviinikastike

1 dl punaviiniä
2 rkl balsamicoa
1/2 sipuli
porkkanalohko
2 rkl fariinisokeria
pannun huuhdelientä ja uunivuokaan valunut lihaliemi

Lisää vettä pannulle, jota käytit lihan paistamiseen. Lorauta myös punaviiniä ja balsamicoa. Lisää myös puolikas sipuli, porkkanaviipale ja vähän fariinisokeria. Keitä kastiketta kasaan. Maistele. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää myös uunivuokaan valunut lihaliemi. Siivilöi.


Maa-artisokka-perunapyree

500 g maa-artisokkaa
6 jauhoista perunaa
2 dl kuohukermaa
suolaa myllystä

Kuori ja lohko maa-artisokat ja perunat. Laita ne heti kylmään veteen, jossa on vähän sitruunamehua. Kaada osa vedestä pois, kun alat keittämään. Lisää kerma. Keitä kypsiksi. Kaada osa nesteestä pois. Soseuta sauvasekoittimella. Painele seos vielä siivilän läpi. Mausta suolalla. Lisää tarvittaessa nestettä.


Rosmariiniporkkanat

6 porkkanaa
oliiviöljyä
suolaa myllystä 
rosmariinia

Kuori ja lohko porkkanat. Levitä ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Lorauta päälle öljyä. Lisää suolaa ja rosmariinia. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia.

Jugurtti-pannacotta ja punaherukkahilloke
Tämä hieno ohje löytyi Suklaapossulta.

2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 dl maitoa
2 dl turkkilaista jugurttia
2 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä

Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa. Lisää kylmässä vedessä liotetut liivatteet. Sekoita maito ja jugurtti kulhossa. Lisää vaniljasokeri. Lisää kuuma kermaseos ohuena nauhana sekoitellen jugurtti-maitoseokseen. Kaada seos annosmaljoihin. Peitä tuorekelmulla. Jäähdytä kylmässä 2 tuntia.

1/2 litraa punaherukoita
1 dl hillo-marmeladisokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Keitä noin 15 minuuttia välillä sekoitellen. Jäähdytä. Tarjoa pannacotan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti