sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joululeivontaa: Karjalanpiirakat

Loppusyksy on työ- ja harrastuskiireineen vienyt kaikki mehut tässä pimeydessä. Huomaan, että väsyneenä olen jättänyt blogin sivuun täysin. Nyt olen joululomalla, ja syksyn ensimmäinen flunssa iski heti. Ampumahiihtoa seuratessani yritän nyt jaksaa muutaman ohjeen päivittää tänne.

Viikko sitten tein jouluksi karjalanpiirakat. Kumma juttu, että teen niitä vain jouluksi, koska eiväthän ne oikeasti edes ole työläitä. Juhliimme leipoo aina piirakkamestaritätini, joka tekee vuosittain tuhansia piirakoita, joten ei tässä ilman kotitekoisia piirakoita olla oltu. Minulla nämä ovat kyllä ihan erilaisia kuin tädilläni tai äidilläni tai mummollani, joilta olen oppia saanut pikku tyttönä. Karjalaiset sukujuuret siis velvottavat näitä tekemään. Aika paljon niitä häviää heti lautaselta, kun olen piirakat voidellut!

Ohje on kirjasta Parasta kotiruokaa, mutta olen varma, että tälläkin ohjeella jokainen tekee omanlaisensa piirakat! Tästä tulee noin 50 piirakkaa, ja puuroa jää vielä iltapalaksi.


Täyte:

1 l vettä
6 dl puuroriisiä
2 l maitoa
2 tl suolaa

Sekoita täytettä varten riisi kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia. Lisää maitoa vähitellen, ja sekoita vähän väliä varovasti. Pidä liedellä maltillinen lämpö. Tällä tavalla puuro onnistuu hyvin ilman Kiehu-maitoakin! Mausta puuro suolalla ja anna jäähtyä.


Kuori:

3 dl kylmää vettä
1,5 tl suolaa
4,5 dl ruisjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja öljy. Notkista taikina tasaiseksi käsin vaivaten alustalla. Tee taikinasta tanko ja jaa se pikkulihapullien kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palaset palloiksi, litistä kakkaroiksi ja peitä muovilla. Kaaviloi kakkaroista jauhotetulla alustalla pyöreitä ohuita piirakankuoria. Ripottele päälle ruisjauhoja ja pidoa kuoret päällekkäin. Peitä muovikelmulla.

Poista jauhot kuoren päältä. Levitä kuoren keskiosaan täytettä. Nosta reunat keskelle ja rypytä peukaloiden ja etusormien avulla muotoon. Ripottele puhtaalle pellille hieman ruisjauhoja. Pane piirakat pellille vieri viereen. Paista 300 asteessa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia, kunnes piirakat ovat saaneet vähän väriä.
Voitelu:

75 g voita
1,5 dl vettä

Mittaa ainekset kulhoon ja kuumenna, kunnes voi sulaa. Voitele piirakat voi-vesiseoksella, ja pane kulhoon pehmenemään. Peitä voipaperilla ja liinalla.
Leipurin ansaittu teehetki. Muu perhe on maistellut piirakoita jo toista tuntia tässä vaiheessa. Minä asetun pöydän ääreen vasta, kun pöydät on siistitty ja pellit pesty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti