sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Vesihauteessa kypsennettyä lohta, tomaattikastiketta ja fenkoli-rucolalisäkettä

Olen katsonut viikonlopun aikana joitakin jaksoja Australian Masterchefiä. Eilen George valmisti lohta sous vide eli matalalämmöllä vesihauteessa tyhjiöpakattuna. Se on kiehtonut aikaisemminkin, mutta enhän tuota laitetta omista ja on arveluttanut tehdä järisyttäviä kokeiluja isolla määrällä ruokaa perheelle. Olen miettinyt myös lohen kypsennystä oliiviöljyssä. Tänään ei sitten tullutkaan normaali ruoanlaittopäivä, koska tytöt ja mies lähtivät pitkälle hiihtoreissulle ja sen jälkeen mummolaan syömään. Pääsin siis tekemään ruokaa vain itselleni. (Poika söi jauhelihapastaa...) 

Tämä oli sitten kokeilu, joka onnistui hyvin. Lohipalan päälle reilusti oliiviöljyä, suolaa, limemehua ja tilliä. Sitten käärin kalan moninkertaisesti elmukelmuun rullaksi ja tosi tiukasti päistä solmuun. Tein varmuuden vuoksi tämän kahteen kertaan. Kattilassa oli pari litraa 70 asteista vettä, jonne pakkauksen laitoin, ja kansi päälle. Mittari oli koko ajan vedessä, mutta ei näyttänyt lämpötila laskevan juurikaan, vaikka virta ei ollut enää päällä. Kattila oli kuitenkin koko ajan lämpimällä liedellä. Georgen ohje oli, että 38 asteessa 40 minuuttia. Minä pidin puoli tuntia. Kalasta tuli erittäin mehevää ja minun mielestäni sopivan kypsää, Masterchef-tuomareiden mielestä varmaan hiukan ylikypsää. Ei tuo veden lämpötila tuntunut liian kuumalta.

Sitten muistin väärin tuon tomaattikastikkeen valmistuksen. Kaksi eri reseptiä oppitunneilta sekoittui päässäni... Tässä oli (liikaa) oliiviöljyä kattilassa lämmitettynä. Siihen pari kaltattua tomaattia kuutioina, vähän sitruunamehua, suolaa ja sokeria. Kun on syömisen aika, seos blenderiin ja sitten ravistelemalla siivilän läpi.

Lisäkkeeksi jotain vihertävää eli öljyssä haudutettua fenkolia, vähän rucolaa, loraus appelsiinimehua suoraan appelsiinista.

Tässä vielä jonkinlaiset ainesluettelot:

Vesihauteessa kypsennetty lohi:

annospala lohta
loraus oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
limemehua puolikkaasta limestä
tilliä


Tomaattikastike:

1/2 dl oliiviöljyä
2 tomaattia
suolaa, sokeria


Fenkoli-rucolalisäke:

loraus oliiviöljyä
1/3 fenkolia siivuina
kourallinen rucolaa
puristus appelsiinin puolikkaasta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti