lauantai 28. maaliskuuta 2015

Lauantaipizzaa leivinuunin arinalla

Onni toivoi saavansa leivinuunissa paistettua pizzaa katsoessaan jääkiekkoa. Vähän kauhistutti ajatus, koska ruisleivätkin on toisinaan hankalaa saada laskettua arinalle. Pippurimyllyn rohkaisemana uskalsin kuitenkin kokeilla, ja kyllä kannatti!! Pohja oli ihanan rapeaa. 

Poika itse lämmitti uunin kuumaksi 250 asteeseen ollessamme Sibelius-konsertissa päivällä. Olimme ajatelleet kokeilla italialaista tapaa eli paistaa pizzaa etualalla ja pitää tulta takana. Uuni oli kuitenkin niin kuuma, että tyhjensimme hiilloksen pois heti kotiin tultuamme. Valmisteluissa meni aikaa tunnin verran, ennen kuin sain pizzat uuniin. Tällöin arinan lämpö oli todella sopiva. Meillä on puinen leipälapio, joka on niin paksu, että leipien käsittelykin on toisinaan hankalaa. Nyt tein pizzoista melko pieniä, joten sain siirreltyä niitä isolla muurikkapannulastalla. Ensimmäisen uunin satsissa onnistuin pudottelemaan täytteitä arinalle, mutta muuten onnistui hyvin. Paistoin kerralla neljä pizzaa. Noin 5 minuuttia oli sopiva aika. Kerran nostin hieman pizzoja paistamisen aikana. Isolle joukolle pizzan tekeminen näyttää olevan järkevintä näin. Kiertoilmauunista niitä saa aina odotella pöytään.

Taikina on aiemmin mainitulta Pastanjauhantaa-sivulta. Vaihdoin jauhot tummemmiksi. Vähän jouduin lisäämään vettä. Taikinasta tuli sopivan sitkeä leivinuunissa paistamiseen.

350 g luomu-täysjyvävehnäjauhoja
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
2,5 dl lämmintä vettä
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa kunnolla sitkon saamiseksi. Anna kohota lämpimässä liinan alla. Kauli taikina isoksi, parin millin paksuiseksi levyksi. Leikkaa paloiksi. Nosta palat pellille jauhotetun leivinpaperin päälle. Levitä päälle tomaattikastiketta (Mutti-tomaattimurskaa + Mutti-tomaattipyreetä + suolaa, sokeria, mustapippuria), juustoraastetta ja täyteaineet.

Liu'uta pizzat ison metallilastan avulla arinalle. Paista, kunnes juusto on sulanut ja hiukan saanut väriä. 

Ensimmäinen uunillinen paistui hieman liikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti