torstai 12. helmikuuta 2015

Anun marjamoussekakku



Tätä kakkua tarjotaan meillä ylioppilasjuhlissa toukokuussa!! Aivan täydellistä moussea, ja pohja jotain muuta kuin tavallista. Kirjastossa oli esillä tämä upea kirja Koko Suomi leipoo. En ole seurannut sarjaa ollenkaan, mutta tästä päätellen olisi kannattanut. Abiturientti sai esitellä osaamistaan sekä leipomisen että laskemisen saralla. Teimme kakun 16 cm irtopohjavuokaan, joten kakkumme oli tilavuudeltaan kolmasosa alkuperäisestä reseptistä.

Pari huomiota vastaisen varalle. Kun kakku tehdään pienempään vuokaan ja annosta pienennetään tilavuus huomioonottaen, kakun pinta-ala ei pienene samassa suhteessa. Kiillettä olisi siis pitänyt tehdä vähän enemmän. Kirjan kuvassakaan kiille ei ole paksu, mutta nätimpi tulee, kun se ei ole ihan läpinäkyvä. Toinen juttu oli kuorrutettava valkosuklaa. Se jämähti kiilteen päälle tosi kovaksi. Jotain pitää tehdä toisin seuraavalla kerralla!


Pohja:

2 tl sulatettua voita
2/3 dl sokeria
30 g mantelijauhetta
1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 dl perunajauhoja
1/2 tl unikonsiemeniä
1 kananmuna
1 kananmunan valkuainen
2 tl sokeria

Sulata voi ja siirrä se jäähtymään. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Muodosta kuoppa kuivien aineiden keskelle, riko munat kuoppaan ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon loppuvaiheessa 2 tl sokeria. Nostele valkuaisvaahto toisen seoksen joukkoon. Lisää jäähtynyt voisula.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun 20 cm irtopohjavuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Leikkaa jäähtyneestä pohjasta 16 cm irtopohjavuoalla pala. Laita leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalle ja suikaleet reunoille. Aseta kakkupohja vuoan pohjalle.


Vadelma-mustaherukkamousse:

2 liivatelehteä
1 dl vadelmia
1/2 dl mustaherukoita
1 1/3 dl kuohukermaa
2 tl sokeria

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murskaa marjat sauvasekoittimella ja siivilöi seos sileäksi soseeksi. Kuumenna pieni määrä marjasosetta kattilassa. Varo, ettet polta sitä pohjaan. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan marjasoseeseen. Kaada liivateseos lopun marjasoseen sekaan ja sekoita. Jäähdytä.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahtoon lopuksi sokeri. Nostele varovasti kaavinta apuna käyttäen marjasose kerman joukkoon. Kaada mousse tasaisesti kakkupohjan päälle. Laita hyytymään pakastimeen 20 minuutiksi.


Valkosuklaamousse:

50 g valkosuklaata
1 liivatelehti
1 1/4 dl vispikermaa
1/6 vaniljatangon siemenet
1 tl sitruunamehua
40 g maitorahkaa
1/3 dl vadelmia

Sulata suklaa ja jätä se jäähtymään. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaniljansiementen kanssa vaahdoksi. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatteet sitruunamehuun. Jäähdytä hetki. Sekoita jäähtynyt suklaa ja maitorahka nopeasti keskenään. Lisää liivateliemi ohuena nauhana suklaa-rahkaseokseen koko ajan sekoittaen. Kääntele kermavaahto varovasti mukaan.

Ota kakku pakastimesta. Kaada puolet valkosuklaamoussesta vuokaan. Ripottele vadelmia täytteen päälle vieriviereen, jotta niitä tulee jokaiseen palaan. Kaada sitten loput seoksesta niin, että vadelmat peittyvät. Tasoita pinta ja laita kakku uudelleen pakastimeen 20 minuutiksi.


Kiille:

1 liivatelehti
2/3 dl vadelmia
1/3 dl mustaherukoita
1-2 rkl vettä
1 rkl sokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Painele marjat siivilän läpi sileäksi soseeksi. Lisää vesi. Kuumenna osa marjasoseesta sokerin kanssa kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan marjasoseeseen. Kaada liivateseos lopun marjasoseen sekaan. Sekoita. Jäähdytä ja kaada sitten jähmettyneen kakun päälle. Laita kakku takaisin pakastimeen 20 minuutiksi.


Koristelu:

n. 60 g valkosuklaata
vadelmia

Nosta kakku vadille, irrota vuoka ja poista reunanauha. Sulata valkosuklaa ja pursota sitä ohuella
tyllalla ympyräraidoiksi kakun päälle. Laita koristeeksi myös kokonaisia vadelmia.

Me laitoimme kakun hetkeksi pakastimeen, joten suklaa kovettui verkoksi kakun päälle ja sen leikkaaminen onnistui vain kuumalla terävällä veitsellä. Tämä kannattaa tehdä toisin, jotta vieraat selviytyvät kakun leikkaamisesta helpommin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti