keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Sairaan hyvää ruokaa: kuhaa, caponataa ja sitruuna-rucolapestoa

Tänään on 25 vuotta ensitreffeistämme ja 23 vuotta kihlajaisistamme. Suunnitelmana oli siis ihana illallinen kotona. Menu löytyi Murun keittokirjasta. Vaan kävipä niin, että toinen osapuoli on pahasti kuumeen kourissa ja suussa ei maistu mikään... :)  Jotain piti kuitenkin ruoaksi laittaa, joten vietin muutaman tunnin vuosipäivästämme keittiön puolella. Ruoka oli kuulemma koostumukseltaan hyvää, vaikka ei maistunutkaan miltään. Minulle sen sijaan maistui erinomaisesti! Erittäin suositeltavaa kasvislisuketta!!




Mutta toinen ihanuus tähän päivään hyvän ruoan lisäksi oli saamani lahja. Sain erittäin kauniisti sidotun ja tyylikkään kirjan, Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettavan käsikirjan. Että tästä opiskelemaan ruoanlaittoa. Takakansi kun sanoo näin: "Vaikka ensin tuntuisi, että vastaavanlaisia kirjoja on jo yllin kyllin, tulette huomaamaan tämän kirjan ehdottoman edun: saatte nyt kaiken tarvitsemanne tiedon. Ette tarvitse muita kirjoja ollenkaan."

Menu

Paistettua kuhaa
Caponata
Sitruuna-rucolapesto

Suklaafondant, mansikkajäätelöä ja marenkia



Caponata

1 munakoiso
suolaa
1 sipuli
1 varsisellerin oksa
10 oliivia
12 kirsikkatomaattia
oliiviöljyä
2 dl tomaattimurskaa (kirjan reseptissä oli tomaattimehua)
1 rkl kapriksia
2 rkl pinjansiemeniä
2 tl sokeria
1 rkl valkoviinietikkaa

Kuutioi munakoiso. Ripottele pinnalle suolaa. Silppua sipuli, varsiselleri ja oliivit. Puolita tomaatit. Huuhtele munakoisot ja kuivaa hyvin. Kuumenna oliiviöljy pannulla. Paista munakoisot kauniin ruskeiksi. Lisää sipuli ja varsiselleri. Kääntele niitä hetki. Lisää tomaattimurska, kaprikset ja pinjansiemenet. Mausta. Anna hautua hiljalleen n. 10 minuuttia.


Sitruuna-rucolapesto

1/2 ruukkua rucolaa
1/2 ruukkua basilikaa
2 rkl parmesaania
1,5 dl oliiviöljyä
suolaa
sitruunamehua

Revi rucolan ja basilikan lehdet kulhoon. Muussaa sauvasekoittimella. Lisää öljyä pikkuhiljaa, kunnes koostumus on sopivaa. Lisää myös suolaa ja parmesaaniraaste. Lisää sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.



Suklaafondant (annosta pienennetty)

100 g tummaa suklaata
2 rkl hunajaa
50 g mantelijauhetta
50 g vehnäjauhoa
125 g sokeria
125 g margariinia
4 kananmunan valkuaista

Sulata suklaa ja hunaja vesihauteessa. Sekoita mantelijauhe, vehnäjauho ja sokeri. (Siivilöi.) Sulata margariini kullanruskeaksi, siivilöi ja anna jäähtyä. Vatkaa valkuaiset pallovatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää suklaa-hunajaseos margariiniin. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Lisää valkuaisvaahto käännellen. Jaa taikina voideltuihin vuokiin. Paista 190 asteessa ohjeen mukaan 8 min.  Itse lisäsin aikaa moneen kertaan, kun fondant oli niin hyllyvää. Tosin hieman jäähtyneenä se olisi kiinteytynyt, mutta meillä oli tarve saada syötyä heti. 


Mansikkajäätelö (Dansukkerilla on tähän ohje)

1 dl glukoosisiirappia
2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
4 kananmunan keltuaista
1 dl sokeria
5 dl pakastemansikoita soseutettuna
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta glukoosi, kerma ja maito kattilassa. Lisää vaahto kuumaan seokseen koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes seos jäähtyy. Siivilöi. Anna jäähtyä. Lisää mansikkasose ja vaniljasokeri. Kaada seos kahteen litran vetoiseen jäätelörasiaan ja pakasta. Sekoita välillä.


Marenki

2 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen. Pursota marenkivaahdosta tankoja leivinpaperille. Kuivata uunissa 150 asteessa noin tunti, kunnes tangot ovat rapean kuivia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti