perjantai 25. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen: osa 1 pitkäperjantai


Menu

Keltainen porkkanakeitto, rucolaöljy ja paahdetut kurpitsansiemenet
*
Dipattavat lammasvartaat
Appelsiinijogurtti
Manteliripote
Paahdetut perunat
Paahdetut kukkakaalit
Oreganopavut
Paistetut tomaatit

Pääsiäisen ensimmäinen "laitettu" ateriakokonaisuus löytyi uudesta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (2/2016). Kaikkia komponentteja on hiukan muutettu alkuperäisestä. Pyörykät dipataan ensin jugurttiin ja sitten pyöräytetään mantelirouheessa. Herkkua! Tämä oli sellainen kreikkalaistyyppiläinen pääsiäisen noutopöytäateria. Oikein hyvää.


Keltainen porkkanakeitto
(En ehtinyt ottaa kuvaa, kun ruokailijoilla oli jo kiire syömään :)

oliiviöljyä
10 cm purjoa
4 isoa porkkanaa
1 kanafondikuutio
vettä
suolaa
0,5 tlk kookosmaitoa

rucolaa
oliiviöljyä
suolaa, sokeria, sitruunamehua

kurpitsansiemeniä

Hienonna purjo ja kuutioi porkkanat. Kuumenna öljy. Kuullota purjoa ja porkkanoita muutama minuutti. Lisää kanafondi ja vettä sen verran, että porkkanat peittyvät. Keitä porkkanat täysin kypsiksi kannen alla. Soseuta sauvasekoittimella. Painele kasvikset siivilän läpi. Lisää kookosmaito ja tarvittaessa suolaa.

Hienonna rucola sauvasekoittimella. Lisää öljyä. Mausta. Paahda kurpitsansiemenet kuivalla paistinpannulla. Tarjoa keitto rucolaöljyn ja paahdettujen kurpitsansiementen kanssa.

Dipattavat lammasvartaat

800 g karitsan paistijauhelihaa
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
2 tl suolaa myllystä
1 tl mustapippuria myllystä

Paistamiseen: voita ja tuoretta rosmariinia

Sekoita aineet kulhossa. Ota taikinasta runsaan ruokalusikallisen kokoisia paloja ja muotoile ne soikeiksi lihapyöryköiksi. (Työnnä pyöryköihin puiset varrastikut, jos haluat) Kuumenna voi suuressa paistinpannussa. Lisää rosmariininoksat ja paista niitä noin 1 minuutti. Lisää pyörykät pannulle kahdessa erässä ja paista ne kypsiksi välillä käännellen.


Appelsiinijogurtti

2 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl tahinia
1/2 appelsiinin mehu
0,5 tl sokeria
suolaa ja mustapippuria myllystä

Sekoita aineet keskenään. Laita kastike jääkaappiin odottamaan tarjoilua.


Manteliripote

1 dl manteleita

Rouhi mantelit veitsellä. Paahda mantelirouhetta kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia, kunnes rouhe on vaaleanruskeaa.

Paahdetut perunat

1 kg perunoita
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

Kuorita perunat. Keitä perunoita n. 7 minuuttia. Valuta perunat. Laita kansi kattilan päälle ja ravista reippaasti niin, että perunoiden pinta hieman hajoaa. Sekoita mausteet kulhossa. Kaada perunoiden päälle ja sekoita hyvin. Aseta perunat pellille. Paista uunissa 200 asteessa n. 50 minuuttia. Kääntele välillä, jotta perunat saavat paistettua pintaa molemmille puolille.

Paahdetut kukkakaalit

1 pieni kukkakaali
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1 tl suolaa
1/4 tl kuivattua chiliä
tuoretta timjamia

Irrota kukkakaalin nuput. Laita ne kulhoon muiden aineksien kanssa. Pyöräytä kukkakaalit öljyssä ja nosta leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista uunissa 200 asteessa 25 min.

Oreganopavut

150 g harico verts -papuja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
2 tl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria myllystä
oreganoa

Leikkaa pavuista päät pois. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Valuta. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Paista papuja muutama minuutti. Mausta.


Paistetut tomaatit

250 g kirsikkatomaatteja
suolaa, sokeria

Puolita tomaatit ja aseta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista 200 asteessa n. 30 min. Mausta suolalla ja sokerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti