maanantai 28. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen: osa 3 Pääsiäismaanantai


 Menu

Karitsan paahtopaisti
Kahvikastike
Kukkakaalipyree
Paahdetut hunajajuurekset

Pääsiäisen aterioista tein mielestäni tänään tasapainoisimman ja parhaan. Lammasta ei ole syöty meillä monta kertaa. Olen opetellut sitä laittamaan vasta muutamana pääsiäisenä. Kahvikastikkeen ja kukkakaalipyreen reseptit ovat uusimmasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä (2/2016), ja ihan huippuherkullisia! Minulla ei ollut kahvipapuja, mutta laitoin kahvijauhetta teensuodatuspussiin ja haudutin sitä kastikeliemessä. Toimi hyvin näinkin. Kahvikastikkeen resepti on peräisin Antti Vahteralta. Paras koskaan tekemäni kastike!

Karitsan paahtopaisti:

3 karitsan paahtopaistia (löysin vain marinoituja)
öljyä
voita

Huuhtele marinadi paistien pinnasta ja kuivaa hyvin. Kuumenna pannulla öljyä ja voita. Paista paahtopaisteihin hyvä ruskea pinta. Kypsennä loppuun uunissa 200 asteessa. Mittaa paistin sisälämpötila. Minä paistoin 65 asteiseksi, jolloin sisus oli kypsä, mutta vielä pehmeää ja mureaa. Anna paistien levätä folion alla 10 minuuttia. Leikkaa paloiksi.



Kahvikastike:

1 porkkana
1 sipuli
pala juuriselleriä
2 rkl kahvijauhetta
oliiviöljyä
voita
3 rkl muscovadosokeria
1 dl punaviiniä
4 dl lihalientä
pari persiljan oksaa
pari timjamin oksaa
laakerinlehti
(suurustukseen vehnäjauhoja)

Kuori ja kuutioi porkkana, sipulit ja selleri. Mittaa kahvijauhetta teensuodatuspussiin ja sulje solmulla. Kuumenna öljy ja voi pannulla. Kuullota juureksia 3 minuuttia. Lisää myös kahvipussi. Lisää punaviini. Anna kiehua hetki. Lisää lihaliemi, persilja, timjami ja laakerinlehti. Anna kiehua, kunnes nestettä on jäljellä 2/3. Itse lisäsin vielä karitsan paistoliemen pannulta, ja annoin kastikkeen kiehua rauhalleen pidempään. Siivilöi kastike ja suurusta halutessasi. Tarkista maku.


Kukkakaalipyree:

kukkakaali
kermaa
vuohenjuustoa

Keitä paloiteltu kukkakaali kypsäksi vähässä vedessä. Lisää loraus kermaa ja vuohenjuustonokareita. Soseuta sileäksi sauvasekoittimella.


Paahdetut hunajajuurekset:

3 porkkanaa
1 lanttu
oliiviöljyä
1 tl hunajaa
suolaa myllystä

Kuori ja kuutioi porkkanat ja lanttu. Kuumenna öljy pannussa. Paista juureskuutiot al dente. Anna niiden saada väriä väriä, vähennä sitten lämpöä. Mausta hunajalla ja suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti