sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen: osa 2 pääsiäissunnuntai


Menu

Maa-artisokka-mantelikeitto
*
Uunilohi
Parsarisotto
Paistetut herkkusienet
Papuja ja pistaasipähkinöitä
Lehtikaali-tomaattipaistos


Tällä aterialla parasta oli Kiran parsarisotto. Ohjeen otin nyt blogista Suolaa ja hunajaa. Se on ollut mielessä monta kertaa, mutta nyt vasta sain sen lautaselle. Pienin tehosekoitin veti parsapyreen nesteen sisuksiinsa ja aiheutti oikosulun. Onneksi säästyin sähköiskulta! Keitosta ei tullut samettista, koska ei ollut riittävän tehokas blenderi mantelien soseuttamiseen. Liotusaika oli ainakin riittävä. Kuvat on tänään otettu kiireessä, niinkuin aika usein muulloinkin, ja jäipä niihin melkoiset varjot :)

Maa-artisokka-mantelikeitto:

100 g kuorettomia manteleita
500 g maa-artisokkia
6 perunaa
10 cm purjon valkoista osaa
oliiviöljyä
vettä
1 kasvisfondi

Liota manteleita vedessä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja valuta mantelit.

Kuori ja lohko maa-artisokat ja perunat. Leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää kasvikset, ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää fondi ja vettä niin, että kasvikset peittyvät. Keitä kypsiksi n. 20-30 min. Lisää mantelit. Laita keitto blenderiin ja soseuta samettiseksi keitoksi. Tarjoa yrttiöljyn ja paahdettujen pistaasipähkinöiden kanssa.


Parsarisotto:

2 nippua tuoretta vihreää parsaa
1 l vettä
2 rkl voita
1 dl kermaa
2 tl sitruunamehua
3,5 dl risottoriisiä
2 salottisipulia
oliiviöljyä
1,5 dl valkoviiniä
1 l kiehuvaa vettä
1 kasvisfondi
1 dl parmesaania

Napsauta parsan varret poikki siitä kohtaa, mistä puumainen osa päättyy. Kuori varret ohuesti. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää parsat. Keitä noin 4 minuuttia. Nosta puolet parsoista jäähtymään kylmään veteen. Kaada keitinvesi pois, jätä kattilaan vajaa desi. Lisää kerma. Soseuta parsat pyreeksi. Mausta sitruunamehulla.

Hienonna sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipulisilppua öljyssä. Lisää riisi. Sekoittele pari minuuttia. Lisää valkoviini. Keitä miedolla lämmöllä niin, että viini imeytyy riisiin. Lisää kasvisfondi ja vettä kauhallinen kerrallaan, kunnes riisi on al dente eli lähes kypsää. Mausta parmesaaniraasteella. Lisää tarvittaessa suolaa.

Pariloi jäähdytetyt parsat. Lisää risoton päälle.


Papuja ja pistaasipähkinöitä:

Keitä papuja kattilassa. Kaada vesi pois. Lisää vähän voita ja ripaus suolaa. Sekoita joukkoon rouhittuja pähkinöitä, jotka on paahdettu kuivalla pannulla.


Paistetut herkkusienet:

Huuhtele ja puolita sienet. Paista voissa kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla.


Lehtikaali-tomaattipaistos:

Paista lehtikaalia pannulla. Lisää kirsikkatomaatin puolikkaita. Hauduta. Mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti