tiistai 13. joulukuuta 2016

Helinä-keijun joulukalenteri: Muumipiparkakkutalo

Meillä on tänä vuonna joulukalenteri, josta ilmestyy joka päivä muumifigureja. Siksipä rakensimme viikonloppuna muumeille kivan talon. Hyvät kaavat muumitaloon löytyivät Perhekerhon sivulta. Google-kuvahaulla löytyy paljon kauniita muumitaloja, joista otimme hyvät vinkit talteen.

Tämän piparkakkutaikinan olen tehnyt vuodesta 2000 asti. Ohje "Metsän eläinten piparitaikina" on peräisin Kotilieden Kultainen joulu -lehdestä (1995). Laitan tähän kahdet mitat. Pienemmän annoksen olen tehnyt silloin, kun teemme tavallisia pipareja. Isosta annoksesta tulee talon lisäksi pari rasiallista pipareita.
Taikina:

300 g (500 g)  margariinia
1,5 dl (2,5 dl)  tummaa siirappia
4 dl (6,5 dl)  sokeria
1 rkl (1,5 rkl)  kanelia
1 rkl (1,5 rkl)  piparkakkumaustetta
2 tl (2,5 tl)  inkivääriä
3 (5)  kananmunaa
2 tl (2,5 tl)  soodaa
1,3 l (2,1 l)  vehnäjauhoja

Paloittele margariini kattilaan. Lisää siirappi, sokeri, kaneli, piparkakkumauste ja inkivääri. Kiehauta seos ja sekoita huolellisesti, kunnes sokeri liukenee. Anna jäähtyä haaleaksi.

Vatkaa toisessa astiassa kananmunien rakenne rikki. Lisää munat jäähtyneeseen mausteseokseen hyvin sekoittaen.

Mittaa sooda osaan jauhoista ja sekoita se hyvin jauhojen joukkoon. Lisää jauhoja vähitellen ja sekoita jauhot hyvin taikinaan. Taikina kiinteytyy viileässä ja jauhojen turvotessa. Viimeisen jauhoerän voi jättää leipomiseen, jos sen sekoittaminen taikinaan tuntuu työläältä.

Tasoita taikinan pinta ja peitä se kelmulla. Anna taikinan kiinteytyä ja maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Ota osa taikinasta ja kauli se suoraan leivinpaperilla. Leikkaa piparkakkutalon osat terävällä veitsellä. Jätä osien väliin kohoamistilaa. Paista talon osat 160 asteessa 6-10 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä. Heti kun olet ottanut pellin uunista, laita paperimalli piparin päälle ja leikkaa veitsellä oikeaan muotoon. Toimi nopeasti, sillä jäähtyneenä pipareita ei voi leikata. Leikkaamisesta on se hyöty, että kokoaminen onnistuu paremmin, kun kaikki palaset ovat täsmällisen kokoisia. Anna osien jäähtyä tarjottimella.
Koristelu:

1 pkt tomusokeria
kananmunan valkuaisia
elintarvikevärejä
karkkirakeita (Marianne cruch), nomparelleja, koristerakeita...


Sekoita kuorrute tomusokerista ja valkuaisesta. Lisää tomusokeria valkuaiseen vähitellen. Kuorrutus on sopivaa, kun se ei valu, mutta liikkuu silti. Värjää kuorrute lisäämällä hippunen väriainetta kerrallaan. Laita kuorrute pursotinpussiin. Tee koristelut piparkakkutalon osiin.
 Piparkakkutalon kokoaminen:

Kaada kidesokeria pannulle, ja kuumenna sitä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Varo polttamasta käsiäsi. Tee ensin katto. Laita leivinpaperin alle kuusikulmaisen talon pohjamalli, jonka päällä on helppo tehdä katto oikeaan muotoon. Kasta kaksi katon osaa kuumaan sokeriin ja paina sivut vastakkain. Tee katto valmiiksi. Viimeistele saumat vielä kuorrutteella. Anna jäähtyä. Tee seuraavaksi seinät samalla tavalla. Laita iso piparkakkulevy tarjottimelle. Merkitse paperisen talon pohjamallin avulla kulmien paikat kuorrutusaineella. Kokoa seinät paikoilleen. Nosta sitten katto paikoilleen. Lisää loput osat. Koristele pihamaa. Ripottele lopuksi tomusokerilunta katolle ja pihalle. Takaoven kautta voi laittaa jouluvalot sisälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti