sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Helinä-keijun joulukalenteri: Puolukkapavlova suolakinuskilla

Appelsiinijäätelön teossa jäi valkuaiset, ja tuli mieleen tehdä marenkia. Tämä on paranneltu versio isänpäivän pavlovasta. Tein vähän isomman marenkiannoksen, ja siitä seurasi, että marenkeja tuli kaksi pellillistä. Laitoin kiertoilman päälle uuniin ja lämpötilan 75 asteeseen. Kahden tunnin kuluttua oli nukkumaanmenoaika. Otin virran pois ja jätin uunin luukun raolleen. Marengit olivat uunissa seuraavaan iltaan asti. Näitä on siis kuivattu todella hitaasti ja hartaasti, ja tuloksena on hampaisiin tarttuvan sitkeitä, mutta pinnalta kiiltäviä ja rapeita marenkeja. Nam!

Löysin hyvän ohjeen suolakinuskikastikkeeseen Kokit ja Potit -blogista. Aikaisemmin tällaisen kinuskin keittäminen on ollut vaikeaa. Sokerista on tullut iso möykky. Nyt onnistuin kerralla tekemään tasaisen kastikkeen. Tässä on sopivasti kitkeryyttäkin, koska paahdoin sokerin riittävän tummaksi.


Marenki:

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
1,5 tl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua


Suolakinuskikastike:

1 dl sokeria
40 g voita
60 ml kuohukermaa
hyppysellinen suolahiutaleita


Lisäksi:

jäisiä puolukoita
tomusokeria


Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää vaahtoon ruokalusikallinen sokeria kerrallaan koko ajan vatkaten. Kun sokerista on puolet jäljellä, sekoita joukkoon perunajauho ja lisää seosta ruokalusikallinen kerrallaan vaahdon joukkoon. Vatkaa seosta, kunnes se on kiiltävää ja kovaa. Sekoita sitruunamehu vaahdon joukkoon.

Laita marenkivaahto pursotinpussiin. Pursota vaahtoa leivinpaperin päälle ympyrän muotoon. Kuivata marenkia uunissa 2 tuntia kiertoilmalla 75 asteessa. Käännä virta pois. Jätä uunin luukku raolleen ja anna marenkien kuivua vielä pari tuntia.


Mittaa sokeri paistinpannulle. Kuumenna pannua keskilämmöllä. Siirtele sokeria puulastalla, kunnes se sulaa. Anna sokerin saada väriä, jotta makeus vähenee ja kinuski saa tarvitsemaansa kitkeryyttä. Lisää voi pieninä palasina sokerin sekaan. Sekoita vispilällä. Nosta pannu liedeltä. Lisää kerma koko ajan sekoittaen. Sekoita kinuski tasaiseksi. Lämmitä kinuskia, jos siitä tulee epätasaista.

Soseuta kohmeisia puolukoita sauvasekoittimella. Rakenne saa jäädä epätasaiseksi. Lisää tomusokeria. Älä tee puolukoista liian makeaa.


Kokoa pavlova: laita lautaselle ensin marenki, sen päälle puolukoita ja lopuksi suolakinuskia. Kinuskikannu kannattaa pitää syödessä ihan vieressä. Sitä pitää nimittää ottaa lisää...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti