perjantai 2. tammikuuta 2015

Punajuurisacherkakku

Vuoden ensimmäinen kakku tehdään tietysti Onnille syntymäpäiväksi, vaikka päivänsankari ei itse kakuista juurikaan välitä. Tässä kakussa ei kuitenkaan ole ollenkaan kermaa, joten siinä on erilaisia ennakkoluuloja voitettavana kuin yleensä. ;) Resepti löytyi Glorian ruoka ja viini -lehdestä 2/2012, ja se on Kristian Perkolan käsialaa.

Aloitin perehtymällä aiheeseen punajuuri ja mehulinko. Kyseinen laite on tullut taloon Philips Ahkeran mukana joskus kivikaudella, kuten talon teinit sanovat. Kivikausi on siis ollut tuolloin v. 1999. Kone on ollut ahkerassa käytössä siitä lähtien, mutta mehulinkoa en muista käyttäneeni koskaan. Jääkaapista löytyi joulun jäljiltä noin 1,5 kg punajuuria, jotka kuorin ja lohkoin. Lohkoja oli noin 800 g, ja siitä määrästä kone teki kaunista mehua 5 dl, jonka päätän riittävän kakkuun. Ohjeessa mehua oli käytetty melkein litra. Kaupan mehu maksaa moninkertaisesti itsetehtyyn verrattuna, joten pieni vaivannäkö tämä oli säästöön nähden.

Pienensin kolmanneksella kaikkia ohjeita, koska olin unohtanut ostaa kananmunia. Alkuperäisessä ohjeessa kakku oli paistettu kahdella pellillä. Itse tein kakun irtopohjavuokaan.


Kakkupohja:

250 g tummaa suklaata
0,6 dl punajuurimehua
200 g margariinia
2 dl sokeria
4 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja

Sulata suklaa vesihauteessa. Kiehauta punajuurimehu. Sekoita mehu sulatettuun suklaaseen. Vatkaa margariini vaahdoksi. Lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Riko munat yksitellen taikinaan. Vatkaa suklaa-mehuseos taikinaan. Lisää jauhot sekoittaen, kunnes taikina on kiiltävää.

Paista kakkua pyöreässä irtopohjavuoassa 180 asteessa puoli tuntia. Anna jäähtyä.


Punajuuri-appelsiinimarmeladi:
3 dl punajuuriraastetta
1 appelsiini
1 dl punajuurimehua
2 dl hillo-marmeladisokeria

Raasta kuoritut punajuuret karkeaksi raasteeksi. Pese appelsiini huolellisesti. Raasta kuori. Purista appelsiinimehu. Keitä kattilallinen vettä. Kiehauta punajuuri- ja appelsiininkuoriraasteet nopeasti. Valuta. Sekoita kattilassa raasteet, punajuurimehu, appelsiinimehu ja hillosokeri. Anna kiehua n. 10 min. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin jähmettymään. Jos hillo on liian jäykkää, sen voi notkistaa kuumalla vedellä.


Punajuurikinuski:

2 dl sokeria
2 dl punajuurimehua
1 dl kuohukermaa
20 g tummaa suklaata
50 g voita

Sulata sokeri laakeassa kattilassa kovalla lämmöllä ja anna sen paahtua karamellinruskeaksi. Lisää punajuurimehu varoen, sillä seos kiehahtaa. Lisää kerma ja kiehauta. Anna sokerin sulaa tasaiseksi. Keitä seosta sitten kovalla lämmöllä n. 5 min tai kunnes se on 110-asteista. Rouhi suklaa ja kuutioi voi. Lisää suklaa ja voi kinuskiin ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Tämä komponentti oli ainoa selvästi punajuurelle tuoksuva ja maistuva. Jos teen uudestaan tätä, vähennän selvästi punajuurimehun määrää ja lisään kermaa.


Suklaakuorrute:
300 g tummaa suklaata
2 dl punajuurimehua
1 rkl voita

Rouhi suklaa. Kiehauta punajuurimehu kattilassa. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi.

Kuorrute levittyy kakun päälle kauniisti lämpimänä. Jos et kuorruta kakkuja heti, lämmitä kuorrute varovasti vesihauteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti