torstai 1. tammikuuta 2015

Uudenvuodenpäivän menu

Täytetty porsaan sisäfilee

Tänään oli ruoanlaitto sellaista kokkisotaa. Eilen kiireessä ehdin napata kaupasta porsaan sisäfileen mukaan. Sen jälkeenhän ruoanlaitto lähtee siitä, mitä kaapista löytyy. Tällainen täytetty file on meillä tavallinen pyhäateria, mutta täytteet vaihtelevat. Perusta on jotain juustoa, kasvista ja mausteita. Fetaa kaavailin ensin, mutta sitten huomasin, että joululahjana oli saatu juustopakkaus, jossa oli chilituorejuustoa.

Leikkasin sisäfileen pitkittäissuuntaan auki. Pintaan suolaa, pippuria ja rosmariinia. Sitten pannulle täytteen ainekset eli tänään:

1 rkl öljyä
1 cm inkivääriä pienenä silppuna
puolikas punasipulia
puolikas suippopaprika pieninä kuutioina
korianteria jauheena
rosmariinia
100 g makeaa chilituorejuustoa

Juusto oli niin kovaa, että laitoin sen pannulle pehmenemään, mutta täytteessä erottui nyt rasva selvästi. Täyte oli vaikea saada pysymään fileen sisällä. Langalla sidoin fileen uudelleen rullaksi. Sitten kuumalla pannulla paistoin pinnat kiinni ja kypsensin lihan uunissa 200 asteessa.

Ylipursunneen täytteen laitoin kattilaan, lisäsin vettä ja kiehautin vielä. Lisäsin sen sitten tarjoiluvadille lihan alle. Yleensä murennan vain juuston täytteeseen, ja se on tämänkin kokeilun jälkeen järkevää. Kyllä tälläkin tavalla hyvä maku tarttui ruokaan.


Punajuuririsotto

Olin aamulla tehnyt punajuurisacheria, ja pari punajuurta jäi kuorittuna pyörimään pyödälle. Siitäpä sitten idea punaisesta risotosta.

1 rkl oliiviöljyä
puolikas punasipuli
2 punajuurta raastettuna
2 dl risottoriisiä
0,5 dl kuohuviiniä (kun sellainen oli illalla avattu)
kiehuvaa vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
suolaa
100 g kevytranskankermaa

Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulia ja punajuuriraastetta. Lisää riisi. Kuullota vähän aikaa. Lisää loraus viiniä ja anna sen kiehahtaa. Lisää kiehuvaa vettä vähän kerrallaan. Lisää alkuvaiheessa myös kasvisliemijauhe. Kypsennä risotto hiljalleen vettä lisäten. Maistele, lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon ranskankerma.


Uunibataatit

Kuori ja lohko bataatti reiluiksi ranskalaisiksi. Lisää vuokaan öljyä ja suolaa. Sekoittele. Kypsennä uunissa yhtä aikaa porsaansisäfileen kanssa.


Tomaatti-mozzarellasalaatti

Tomaatteja, mozzarellaa, basilikaa, suolaa, basilikalla maustettua oliiviöljyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti